AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan are o propune-surpriză pentru insula Cipru, divizată de 50 de ani

Erdogan are o propune-surpriză pentru insula Cipru, divizată de 50 de ani

erdoganErdogan are o propune-surpriză pentru insula Cipru, divizată de 50 de ani

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a venit timpul să fie discutată o propunere realistă în ce priveşte o soluţie cu două state pe insula divizată Cipru, afirmând că parametrii discuţiilor actuale nu sunt sustenabili.

Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Ankara, conform Agerpres.

Acordul de pace, bazat pe rezoluţiile ONU

Şefii celor două state au afirmat că vor accepta numai un acord de pace bazat pe rezoluţiile ONU, respingând formula cu două state susţinută de Turcia şi de ciprioţii turci. Convorbiri sub auspiciile ONU urmează să aibă loc luna viitoare.

Discuţiile se vor purta în jurul modului în care pot avansa negocierile asupra unei chestiuni care a alimentat tensiunile între Ankara şi Atena şi a complicat proiectele energetice din estul Mediteranei.

Care sunt rezoluţiile ONU?

Rezoluţiile ONU cer reunificarea Ciprului sub forma unei federaţii cu două zone. Tentativele precedente de a-i reunifica pe ciprioţii greci şi turci de pe insulă au eşuat până acum.

Turcia a invadat insula în 1974 şi a format Republica Turcă a Ciprului de Nord după o lovitură de stat inspirată de Grecia.

Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie„, le-a spus Erdogan parlamentarilor.

Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă„, a smai zis liderul turc.

Miza: explorările resurselor energetice

Disputa a fost readusă în atenţie de explorările resurselor energetice din Mediterana de Est şi de neînţelegerile între Turcia şi Grecia asupra frontierelor maritime.

Cele două ţări au reluat convorbirile luna trecută, dar Erdogan a spus miercuri că nu se poate întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

author avatar
Andrei Ștefan