AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan alungă ambasadorii occidentali: „Trebuie să cunoască și să înțeleagă Turcia”

Erdogan alungă ambasadorii occidentali: „Trebuie să cunoască și să înțeleagă Turcia”

recep erdoganErdogan alungă ambasadorii occidentali: „Trebuie să cunoască și să înțeleagă Turcia”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să-i expulzeze pe ambasadorii a 10 țări occidentale după un apel în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala lansat de aceste state.

Șapte dintre ambasadori reprezintă aliații NATO ai Turciei și expulzările, dacă ar fi efectuate, ar deschide cea mai profundă ruptură cu Occidentul în cei 19 ani de putere ai lui Erdogan.

„Am ordonat ministrului nostru de externe să-i declare pe acești 10 ambasadori persona non grata cât mai curând posibil”, a spus Erdogan sâmbătă, referindu-se la un termen folosit în diplomație care înseamnă primul pas înainte de expulzare. Nu a stabilit o dată.

„Trebuie să cunoască și să înțeleagă Turcia”, a adăugat Erdogan, acuzând diplomații de „indecență”. „Trebuie să plece de aici în ziua în care nu mai cunosc Turcia”, a spus Erdogan. Este vorba despre ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA.

Ambasadorii, declarați persona non grata

Recep Erdogan îşi anunţase deja cu trei zile în urmă intenţia de a expulza aceşti ambasadori. Ei au fost convocaţi marţi la Ministerul de Externe al Turciei pentru a li se transmite că apelul lor lansat într-un comunicat comun în ziua anterioară pentru eliberarea opozantului Osman Kavala este „inacceptabil”. „Îi daţi cumva o lecţie Turciei?”, a reacţionat şeful statului turc.

Osman Kavala se află în închisoare de la sfârșitul anului 2017, fiind acuzat de finanțarea protestelor la nivel național în 2013 și implicarea într-o lovitură de stat eșuată din 2016. El neagă acuzațiile. Kavala a devenit un simbol al represiunii puternice declanșată de Erdogan după ce a supraviețuit tentativei de lovitură de stat, potrivit Al Jazeera.

author avatar
Andreea Vlad
373 afisari

5 COMENTARII

  1. Cine are boase ,are.La noi boasele au cam inceput sa se transforme in pasarici.Lumea politica de varf a Romaniei e plina de fatalai cu neveste doar pe acte,de flacai si fete batrane care au vazut cum se face dragostea doar in filme.De unde coloana vertebrala?Daca se enerveaza Erdoganul in doua ore armata turca e la Dunare dar nu prea mai are ce lua ,Romania a fost deja jumulita de aliatii si partenerii din ultima 100 de ani.

    • Si, ce ma ??? In anul Domnului 2021, poate sa-ti comande la tine in tara oricine ??? Se vede ca tu si ai tai ati stat sub turci aproape 5 secole…

  2. Uite, ce inseamna sa nu stii de „capul plecat, sabia…” . Nu cred ca uzantele diplomaticesti(cum s-ar zice), prevad ca poti da lectii de democratie, tarii in care esti numit. Aaaa, noi stiind zicala…. procedam altfel… plecam capul si intoarcem…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger