AcasăȘTIRI EXTERNEEpoca Dezordinii: 2020 marchează trecerea la o nouă eră pentru economie, politică...

Epoca Dezordinii: 2020 marchează trecerea la o nouă eră pentru economie, politică și mod de viață

Lumea se află în pragul unei noi ere, caracterizată de un haos accentuat, se arată într-o analiză Deutsche Bank. Putem spune „stop” fenomenului globalizării, care a creat creșterea rapidă a prețurilor economice și a activelor din ultimii 40 de ani.

Analiștii susțin că 2020 marchează începutul unui nou „super-ciclu structural” care va „modela totul, de la economii la prețurile activelor, politica și modul nostru de viață”.

Echipa, condusă de Jim Reid, prezice o „Epocă a Dezordinii”, una accelerată, însă nu cauzată de noul coronavirus. Această nouă era va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor la nivelul guvernelor și corporațiilor.

Deteriorarea relațiilor SUA-China: divergențe între culturi și interese

În ceea ce privește geopolitica, tensiunile dintre SUA și China sunt caracteristice acestei perioade, în condițiile în care China își continuă drumul spre restabilirea rolului său istoric de putere economică globală, preferând în același timp propriile valori liberalismului occidental. „Prin urmare, se atrage atenția asupra unei ciocniri de culturi și interese, mai ales că statul se apropie de cea mai mare economie din lume”, dezvăluie raportul Deutsche Bank. China își susține, totuși, propriile sale valori, distincte de cele ale Occidentului.

Era Dezordinii – mai exact, următorii 10 ani, ar putea, de asemenea, să reprezinte o șansă pentru Europa să devină o mare putere și să se consolideze mai mult prin integrare sau să ajungă în punctul în care contradicțiile sale devin mult prea puternice.

Cele opt teme care vor defini „Era Dezordinii” sunt:

– Deterioriarea relațiilor China-SUA și o inversare a tendințelor globalizării.
– Un deceniu crucial pentru Europa.
– O perioadă dominată de deficite și datorii.
– Inflație sau deflație?
– Inegalitatea se înrăutățește înainte de a avea loc o reacție adversă care inversează tendința.
– Prăpastia dintre generații.
– Dezbaterea climatică.
– Revoluție tehnologică sau bule tehnologice?

Raportul examinează situația actuală, a doua eră a globalizării (1980-2020), descriind-o ca fiind „cea mai bună combinație a creșterii prețului activelor din orice epocă din istorie, cu randamente ale acțiunilor și obligațiunilor foarte mari.
Deutsche Bank concluzionează, susținând că: „În anii următori, simpla extrapolare a tendințelor din trecut ar putea fi cea mai mare greșeală pe care facem”.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
452 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger