AcasăȘTIRI EXTERNEEnergie solară contra apă: acordul secret controversat dintre Israel și Iordania

Energie solară contra apă: acordul secret controversat dintre Israel și Iordania

Energie solară contra apă: acordul secret controversat dintre Israel și Iordania

Miniștrii Energiei din Israel și Iordania s-au întâlnit luni, 22 noiembrie, la Dubai, pentru a semna un acord energetic major. Negociat în secret de câteva luni, acordul marchează un nou pas în normalizarea relațiilor dintre cele două țări.

Iordania și Israelul au convenit luni asupra unui acord care să permită regatului hașemit să furnizeze energie solară statului evreu.

Cel mai important proiect de la semnarea păcii între cele două state

Acesta din urmă va livra în schimb 200 de milioane de metri cubi de apă desalinizată vecinului său, în mare parte o țară deșertică. Energia verde exportată în Israel va fi produsă de o centrală solară cu o capacitate de 600 de megawați, despre care presa spune că va fi construită de Emiratele Arabe Unite.

Documentul, întocmit sub egida SUA, a fost semnat de miniștrii celor două țări în cadrul Expoziției Universale de la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, în prezența trimisului special al SUA pentru climă, John Kerry.

Ministrul israelian al Energiei a salutat proiectul „cel mai important” de la semnarea păcii dintre Israel și Iordania, în 1994.

„Iordania și Israelul au un tratat de pace și au avut deja discuții și planuri ambițioase în trecut”, observă Amer Al Sabaileh, cercetător specializat în geopolitică și profesor în Iordania. „Deci nu sunt surprins de cooperarea iordano-israeliană”.

Politica anti-Israel vs interesele transfrontaliere

Dar surpriza pentru el este turnura regională luată de proiect prin amploarea sa. „Aceasta este inaugurarea politică a unei noi etape în care cooperarea cu Israelul nu mai este un tabu”, a spus Amer Al Sabaileh. „Este o declarație care atestă că Iordania este în acord cu doctrina normalizării relațiilor cu Israelul și implementării proiectelor economice transfrontaliere”.

O încălzire a relațiilor bilaterale pe care care regimul lui Abdallah al II-lea încearcă să o înăbușe. Pentru că în Iordania populația se opune sistematic oricărei apropieri între cele două țări. Ceea ce se datorează în parte politicii regatului hașemit, scrie RFI.

„Guvernul a adoptat o politică anti-Israel în urmă cu câțiva ani”, amintește cercetătorul. „Și astăzi, același guvern participă la acest proiect de cooperare. Acum puterea va fi forțată să facă față mâniei oamenilor, pe care ea însăși a creat-o”.

Refugiații palestinieni reprezintă 1,7 milioane de locuitori în Iordania. În luna mai, au fost organizate mari demonstrații la Amman pentru a cere expulzarea ambasadorului israelian.

 

author avatar
Tudor Borcea
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger