AcasăȘTIRI EXTERNEEnergie din gunoaie în țara petrolului

Energie din gunoaie în țara petrolului

Energie din gunoaie în țara petrolului

Pe măsură ce deșeurile se acumulează în deșert, Emiratele Arabe Unite au dat undă verde pentru a construi incineratoare care pot transforma gunoiul nereciclabil în energie electrică.

Emiratele Arabe Unite, printre primii zece exportatori de petrol din lume, este prima țară din Golf care se angajează către „waste-to-energy” (valorizarea energetică a deșeurilor), pentru a găsi o soluție la problema cronică a deșeurilor, dar și a dependenței sale de gaz pentru funcționarea centralelor sale electrice.

Instalații de peste 1 miliard de euro

Trebuie construite patru incineratoare, dintre care unul va costa mai mult de 1 miliard de euro, într-o țară în care producția de deșeuri menajere și consumul de energie electrică pe cap de locuitor sunt printre cele mai mari din lume.

ONG-urile avertizează asupra efectelor poluante ale acestor fabrici. Dar pentru inginerul Nouf al-Wazir al companiei Beeah, incineratoarele vor face posibilă extragerea valorii din deșeuri. „Nu toată lumea știe că deșeurile au valoare. La Beeah, acesta este laitmotivul nostrum”, explică ea Al-Wazir.

În spatele ei, muncitorii sunt ocupați să deschidă la timp uzina din Sharjah, care ar trebui să fie operațională până la sfârșitul anului. Capabilă să absoarbă 300.000 de tone de deșeuri pe an, va alimenta aproximativ 28.000 de locuințe cu energie electrică.

În emiratul vecin Dubai, cu zgârie-nori și centre comerciale înfometate de energie, este planificată pentru 2024 o fabrică mult mai mare, la un cost total de peste un miliard de euro, potrivit unuia dintre parteneri, Hitachi Zosen Inova.

Printre cele mai mari din lume, se preconizează că va absorbi 1,9 milioane de tone pe an, sau 45% din deșeurile menajere produse în prezent în emirat.

Supraconsum: 1,8 kg de deșeuri de persoană pe zi

În Emirate, „consumăm mult și aruncăm mult”, explică Riad Bestani, fondatorul companiei ECOsquare din Dubai, care oferă soluții de gestionare a deșeurilor. Numai Dubaiul are șase gropi de gunoi uriașe. Acestea acoperă în prezent 1,6 milioane de metri pătrați, suprafață care ar putea ajunge la 5,8 milioane de metri pătrați în 2041 dacă nu se găsesc alte soluții, potrivit municipalității, scrie Boursorama.

Costurile depozitelor de deșeuri „sunt aproape inexistente, așa că este foarte ieftin și ușor să scapi de toate tipurile de materiale în deșert”, a declarat Emma Barber, directorul Dgrade, o companie care creează haine și îmbrăcăminte, accesorii din plastic reciclat.

Transformarea deșeurilor face parte și din campania de diversificare a economiei și a surselor de energie lansată de Emirate, în special cu prima centrală nucleară din lumea arabă.

Țara este dependentă în proporție de 90% de gaze naturale pentru generarea de energie, potrivit unui raport guvernamental din 2019.  Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, consumul său de energie electrică a crescut cu aproximativ 750% în 30 de ani, în timp ce populația s-a cvintuplat de când țara s-a transformat din 1990 într-un adevărat hub regional pentru afaceri.

Țara produce acum în jur de 1,8 kg de deșeuri de persoană pe zi.

Incinerarea, calea ușoară, critică ecologiștii

Incinerarea este „mai ușoară” decât alte soluții, explică Janek Vähk, de la ONG-ul Zero Waste Europe, care a cerut în special un moratoriu asupra incineratoarelor și închiderea treptată a acestora începând cu 2040.

Însă, potrivit acestuia, „cel mai bun lucru pentru climă și mediu ar fi recuperarea” și compostarea, chiar dacă „nu este chiar de actualitate pentru că (…) este mai ușor să arzi pur și simplu decât să separi, să sortezi și să reciclezi”.

Activistul avertizează împotriva unui „efect de blocare”, în referire la necesitatea alimentării permanente a incineratoarelor pentru a rentabiliza investițiile în aceste instalații foarte scumpe. Incinerarea este „mai eficientă” atunci când este folosită în același timp pentru a produce căldură, ca în țările nordice unde arderea deșeurilor este folosită și pentru termoficare, explică el.

Dar dacă obiectivul este doar producerea de energie electrică, incinerarea are o amprentă de carbon nefavorabilă, chiar și în comparație cu combustibilii fosili, subliniază Janek Vähk. La începutul lunii octombrie, Emiratele au anunțat că doresc să obțină neutralitatea carbonului până în 2050.

author avatar
Tudor Borcea
388 afisari

2 COMENTARII

  1. TOT TU BORCEA !,IAR CREZI CA VII CU VRO STIRE SENZATIONALA !,MAI NECITITULE IN GERMANIA ASEMENEA CENTRALE CARE ARD DESEURI SUNT DIN ANII 90 !.
    CA S-AU TREZIT SI SAUDITII GHIFTUITI SA-SI ARDA GUNOAIELE ASTA INSEAMNA CA-I GROASA !,LE-A AJUNS DUHOAREA LA NAS ,LE PUTE ,IAR LA EI NU-I JOACA FERMENTEAZA REPEDE ORCE HALDA DE GUNOAIE.
    PUNE MANA PE CARTE MAI BORCEA , DACA INSISTI SA RAMAI UN SCARTA SCARTA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger