AcasăȘTIRI EXTERNEEnergie curată: Fundațiile Rockefeller și Ikea pun la bătaie un miliard de...

Energie curată: Fundațiile Rockefeller și Ikea pun la bătaie un miliard de dolari

Într-o mișcare de a iniția tranziția energetică la nivel global, Fundația Rockefeller  și Fundația Ikea au anunțat că vor dona fiecare câte 500 de milioane de dolari pentru a sprijini proiectele de energie regenerabilă în țările în curs de dezvoltare.

Aproximativ 2,8 miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces la energie fiabilă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, dar Rockefeller și Ikea estimează că aceste fonduri vor aduce energie la un miliard dintre aceștia în următorul deceniu.

Parteneriatul va viza comunitățile care altfel s-ar putea baza pe combustibili fosili pentru generarea de energie, a declarat Rajiv Shah, președintele Fundației Rockefeller.

Anunțul vine în momentul în care țările G7 sunt supuse unei presiuni crescânde pentru a-și îndeplini un angajament de finanțare climatică de peste zece ani, în valoare de 100 de miliarde de dolari, negociat în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că abordarea actuală nu oferă impactul de care are nevoie lumea în tranziția energetică, a spus Per Heggenes, director executiv al Fundației Ikea.

China a investit peste 20 de miliarde de dolari în proiecte energetice în țările în curs de dezvoltare numai în 2019 și 2020, potrivit informațiilor colectate de The American Enterprise Institute, un grup de reflecție din Washington.

Fundațiile Rockefeller și Ikea precizează că au o serie de proiecte pregătite pentru India, Africa și America Latină.

Rockefeller a semnat deja angajamente pentru dezvoltare atât de la International Finance Corporation, sectorul privat al grupului Băncii Mondiale, cât și de la International Development Finance Corporation din SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor