AcasăȘTIRI EXTERNEEnergie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Energie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Energie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Creșterea prețurilor de consum continuă în Europa. Spania și Franța, două state membre ale UE și-au publicat vineri datele pentru luna iulie. 

În Spania, inflația a accelerat din nou în această lună, ajungând la 10,8% pe un an, adică cu 0,6 puncte mai mult decât în iunie (10,2%), potrivit unei prime estimări a Institutului Național de Statistică (INE).

Record negativ în Spania

Această cifră, dacă se confirmă, reprezintă un record „din septembrie 1984”, adică de aproape 38 de ani, a precizat INE în comunicatul său.

Aceeași tendință a fost observată și în Franța, unde creșterea prețurilor de consum s-a accelerat din nou în iulie, ajungând la 6,1% pe un an, față de 5,8% în iunie, potrivit unei prime estimări provizorii publicate de INSEE pe 29 iulie, informează Euronews.

Servicii, alimente, energie

Inflația a fost determinată de creșterea prețurilor la servicii, precum și la alimente. Cu toate acestea, creșterea prețurilor legate de energie a fost încă foarte mare, potrivit institutului de statistică.

Aceasta este cea mai mare cifră din iulie 1985, a precizat institutul francez de statistică.

În schimb, inflația a încetinit în iulie, cu o scădere de 0,1%, în Germania, potrivit cifrelor oficiale provizorii publicate joi de institutul de statistică Destatis. Dar, la 7,5%, rămâne la un nivel foarte ridicat din cauza războiului din Ucraina.

Creșterea prețurilor a scăzut la fel ca în iunie, ca urmare a măsurilor guvernamentale de susținere a puterii de cumpărare, a precizat institutul de statistică Destatis într-un comunicat.

În ansamblul țărilor UE, indicele armonizat al prețurilor, care servește drept referință la nivel european, a crescut în iulie la 8,5%, față de 8,2% în iunie, îndepărtându-se și mai mult de obiectivul pe termen mediu al Băncii Centrale Europene de 2%. Determinată să readucă inflația la ținta de 2%, BCE a majorat ratele dobânzilor cheie cu 50 de puncte de bază în iulie, prima dată din mai 2011, anticipând posibile noi majorări în lunile următoare.

author avatar
Tudor Borcea