AcasăȘTIRI EXTERNEEnergie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Energie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Energie, alimente, servicii: inflație accelerată în UE. Record doborât în Spania

Creșterea prețurilor de consum continuă în Europa. Spania și Franța, două state membre ale UE și-au publicat vineri datele pentru luna iulie. 

În Spania, inflația a accelerat din nou în această lună, ajungând la 10,8% pe un an, adică cu 0,6 puncte mai mult decât în iunie (10,2%), potrivit unei prime estimări a Institutului Național de Statistică (INE).

Record negativ în Spania

Această cifră, dacă se confirmă, reprezintă un record „din septembrie 1984”, adică de aproape 38 de ani, a precizat INE în comunicatul său.

Aceeași tendință a fost observată și în Franța, unde creșterea prețurilor de consum s-a accelerat din nou în iulie, ajungând la 6,1% pe un an, față de 5,8% în iunie, potrivit unei prime estimări provizorii publicate de INSEE pe 29 iulie, informează Euronews.

Servicii, alimente, energie

Inflația a fost determinată de creșterea prețurilor la servicii, precum și la alimente. Cu toate acestea, creșterea prețurilor legate de energie a fost încă foarte mare, potrivit institutului de statistică.

Aceasta este cea mai mare cifră din iulie 1985, a precizat institutul francez de statistică.

În schimb, inflația a încetinit în iulie, cu o scădere de 0,1%, în Germania, potrivit cifrelor oficiale provizorii publicate joi de institutul de statistică Destatis. Dar, la 7,5%, rămâne la un nivel foarte ridicat din cauza războiului din Ucraina.

Creșterea prețurilor a scăzut la fel ca în iunie, ca urmare a măsurilor guvernamentale de susținere a puterii de cumpărare, a precizat institutul de statistică Destatis într-un comunicat.

În ansamblul țărilor UE, indicele armonizat al prețurilor, care servește drept referință la nivel european, a crescut în iulie la 8,5%, față de 8,2% în iunie, îndepărtându-se și mai mult de obiectivul pe termen mediu al Băncii Centrale Europene de 2%. Determinată să readucă inflația la ținta de 2%, BCE a majorat ratele dobânzilor cheie cu 50 de puncte de bază în iulie, prima dată din mai 2011, anticipând posibile noi majorări în lunile următoare.

author avatar
Tudor Borcea
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger