AcasăȘTIRI EXTERNEEnergia eco, cea mai căutată în timpul pandemiei de coronavirus

Energia eco, cea mai căutată în timpul pandemiei de coronavirus

Energia regenerabilă a preluat o pondere record din producția globală de energie electrică de la debutul pandemiei de coronavirus. Consumul de energia regenerabilă ar putea depăși utilizarea combustibililor fosili poluanți în următorii ani.

Susținătorii energiei tradiționale au afirmat de mult timp că sursele de energie ecologică, cum ar fi în centralele solare și eoliene, care depind de vremea neplăcută, nusunt lucruri pe care te poți astfel încât să furnizeze provizii constante de energie electrică în rețelele naționale care au fost proiectate să funcționeze în tandem cu generatoare de cărbune și gaze.

Dar ultimele trei luni au arătat că energia regenerabilă a devenit mult mai de încredere, spun specialiștii din domeniu, reprezentând peste jumătate din producție în unele țări europene.

Energia regenerabilă, cea mai căutată în timpul pandemiei de coronavirus

Creșterea recentă a energiei eoliene și solare a venit după criza sanitară care a dus lumea în recesiune, împingând consumul de energie electrică cu mai mult de o cincime în unele țări, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), din Paris .

Majoritatea operatorilor de rețele au apelat automat la cele mai ieftine consumabile de energie pentru a face față cererii în scădere. Energia eoliană și solară costă foarte puțin și construirea instalațiilor este adesea susținută prin mandate și subvenții guvernamentale.

Datele grupului finlandez de tehnologie energetică Wartsila preluate de la operatorii de rețele electrice din Europa arată că sursele regenerabile au generat o medie de 44%, din aprilie până în iunie, când multe țări au fost blocate, față de 37,2% în aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai important producător a fost Austria, care a înregistrat, în medie, 93% de energie regenerabilă, în mare parte, datorită hidroenergiei.Portugalia a înregistrat o creștere a cotei de energie regenerabilă la 67% de la 49%, în timp ce, cea mai mare economie din Europa, Germania, a înregistrat o medie de 54% față de 47,5%.

Lupta cu schimbările climatice

„Vedem cifre la care nu ne așteptam să le vedem în următorii 10 ani”, a spus Matti Rautkivi, directorul strategiei și dezvoltării afacerilor de la Wartsila.

Creșterea cotei de energie regenerabilă este esențială dacă Uniunea Europeană dorește să-și atingă obiectivele și să reducă emisiile nocive de gaze cu efect de seră, principalul vinovat de schimbările climatice.

Ca și în alte părți ale lumii, ponderea energiei regenerabile pe piața de electricitate din India a urcat în timpul pandemiei de COVID-19, atingând un nivel record, de la 17,9%, la jumătatea lunii martie, la 30%, la data de 15 iunie.

Statele Unite sunt lider mondial în ceea ce privește stocarea, în special tehnologia bateriilor, iar unele companii investesc puternic în acest domeniu. Energia regenerabilă, inclusiv cea hidro, eoliană și solară, a furnizat 23% din energia electrică a Statelor Unite în perioada de carantină din aprilie, în creștere cu 17%  față de aceeași perioadă a anului 2019, arată cele mai recente date ale Administrației informațiilor Energetice din SUA (EIA).

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
60 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger