AcasăȘTIRI EXTERNEEmoții pentru Emmanuel Macron, după primul tur al alegerilor parlamentare. Ce scor...

Emoții pentru Emmanuel Macron, după primul tur al alegerilor parlamentare. Ce scor a obținut alianța sa / Stânga se consideră câștigătoare

Emmanuel MacronMacron nu le dă de ales! Pe francezi îi paşte vaccinarea forţată

Scor strâns între coaliția lui Emmanuel Macron și alianța forțelor de stânga, a lui Jean-Luc Melenchon. Potrivit sondajelor, alianța Ensemble a președintelui francez ar urma să rămână forța politică principală din Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, însă victoria va fi una la limită.

Francezii au ieșit, duminică, 12 iunie, la urne, în primul tur al alegerilor parlamentare. Alianța centristă Ensemble, condusă de Macron, este la egalitate în sondaje cu alianța NUPES, care adună la un loc forțele de stânga, potrivit Le Monde.

Alianța lui Macron, aproape la egalitate cu forțele de stânga

Prezența la vot a fost însă de numai 47 la sută în primul tur, una dintre cele mai scăzute din istoria modernă a Franței.

Tabăra condusă de președintele Emmanuel Macron ar urma să își adjudece până la 310 locuri în camera inferioară a Parlamentului (din totalul de 577), potrivit unora dintre sondaje. Altele estimează că formațiunea ar avea șanse să obțină maximum 289 de mandate în Parlament.

În ceea ce privește numărul de voturi, coaliția de centru a președintelui Macron, reales în funcție în luna aprilie, se află la egalitate cu coaliția de stânga, potrivit acelorași sondaje. Estimările arată că partidul lui Macron ar putea obține cele mai multe locuri în Parlament, însă lupta va fi strânsă.

Stânga se consideră câștigătoare

Liderul coaliției de stânga, Jean-Luc Mélenchon – și el candidat la alegerile prezidențiale, unde s-a clasat pe locul al treilea – a declarat că tabăra lui Macron a fost „învinsă și înfrântă”. Acesta a anunțat deja victoria partidului său și a cerut poporului Franței să sprijine candidații stângii calificați în turul 2, în peste 500 de circumscripții.

Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pe 19 iunie. În cazul în care un candidat nu obține în turul I mai mult de 50 la sută din voturi, pe baza participării la vot a cel puțin un sfert dintre alegători, cursa intră în al doilea tur peste o săptămână, la care participă primii doi candidați și oricine altcineva care obține 12,5 la sută din voturi.

author avatar
Andreea Vlad
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger