Criza submarinelor, tensiuni legate de pescuit. Cei doi lideri s-au întâlnit la Roma în timp ce există tensiuni între Paris și Londra.
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit duminică, 31 octombrie 2021, cu premierul britanic Boris Johnson, la summit-ul G20 de la Roma, pentru prima dată de la criza submarinelor și într-un context de tensiune între Paris și Londra, în special în domeniul pescuitului.
Cei doi lideri s-au întâlnit față în față la Nuvola, centrul unde are loc G20, în a doua zi a summit-ului. Spre deosebire de alte întâlniri bilaterale, nici o media nu a putut participa la începutul întâlnirii.
Furie franco-britanică pe mare
Cei doi lideri au decis să lucreze la „măsuri practice” în „următoarele zile” pentru a promova „o detensionare” a conflictului pescuitului, a anunțat palatul Elysee. Aceasta pentru a se asigura că „măsurile practice și operaționale sunt luate cât mai repede posibil pentru a evita o creștere a tensiunii”, a explicat președinția franceză.
Departe de a se calma înaintea G20, tensiunea a crescut și mai mult vineri, odată cu amenințarea Londrei de a implementa „controale riguroase” asupra ambarcațiunilor europene care operează în apele sale, dacă Parisul își îndeplinește efectiv amenințările. Franța a arestat recent o navă britanică de pescuit și a avertizat un alt vas britanic în largul coastelor franceze.
Boris Johnson s-a plâns sâmbătă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de amenințările „complet nejustificate” ale Franței și a indicat că Londra ia în considerare „activ” pentru prima dată un instrument de soluționare a conflictelor planificat în acordurile post-Brexit cu UE.
Relațiile franco-britanice sunt afectate și de anunțarea, la jumătatea lunii septembrie, a pactului de securitate Aukus dintre Australia, SUA și Marea Britanie, care a dus la anularea de către Canberra a unui contract foarte important cu Franța de achiziționare a o duzină de submarine și, ca urmare, la o reacție de furie a Parisului.