AcasăȘTIRI EXTERNEEmmanuel Macron și Boris Johnson își reglează conturile la Roma

Emmanuel Macron și Boris Johnson își reglează conturile la Roma

Emmanuel Macron și Boris Johnson își reglează conturile la Roma

Criza submarinelor, tensiuni legate de pescuit. Cei doi lideri s-au întâlnit la Roma în timp ce există tensiuni între Paris și Londra.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit duminică, 31 octombrie 2021, cu premierul britanic Boris Johnson, la summit-ul G20 de la Roma, pentru prima dată de la criza submarinelor și într-un context de tensiune între Paris și Londra, în special în domeniul pescuitului.

Cei doi lideri s-au întâlnit față în față la Nuvola, centrul unde are loc G20, în a doua zi a summit-ului. Spre deosebire de alte întâlniri bilaterale, nici o media nu a putut participa la începutul întâlnirii.

Furie franco-britanică pe mare

Cei doi lideri au decis să lucreze la „măsuri practice” în „următoarele zile” pentru a promova „o detensionare” a conflictului pescuitului, a anunțat palatul Elysee. Aceasta pentru a se asigura că „măsurile practice și operaționale sunt luate cât mai repede posibil pentru a evita o creștere a tensiunii”, a explicat președinția franceză.

Departe de a se calma înaintea G20, tensiunea a crescut și mai mult vineri, odată cu amenințarea Londrei de a implementa „controale riguroase” asupra ambarcațiunilor europene care operează în apele sale, dacă Parisul își îndeplinește efectiv amenințările. Franța a arestat recent o navă britanică de pescuit și a avertizat un alt vas britanic în largul coastelor franceze.

Boris Johnson s-a plâns sâmbătă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de amenințările „complet nejustificate” ale Franței și a indicat că Londra ia în considerare „activ” pentru prima dată un instrument de soluționare a conflictelor planificat în acordurile post-Brexit cu UE.

Relațiile franco-britanice sunt afectate și de anunțarea, la jumătatea lunii septembrie, a pactului de securitate Aukus dintre Australia, SUA și Marea Britanie, care a dus la anularea de către Canberra a unui contract foarte important cu Franța de achiziționare a o duzină de submarine și, ca urmare, la o reacție de furie a Parisului.

author avatar
Tudor Borcea
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger