AcasăȘTIRI EXTERNEEmisiile giganților de petrol și gaze, de trei ori mai mari decât...

Emisiile giganților de petrol și gaze, de trei ori mai mari decât ce declară. „Au comis echivalentul moral al crimelor de război”

Emisiile giganților de petrol și gaze, de trei ori mai mari decât ce declară. „Au comis echivalentul moral al crimelor de război” / Foto: printscreen

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la instalațiile de petrol și gaze din întreaga lume sunt de aproximativ trei ori mai mari decât pretind producătorii lor, conform unor noi date.

 

Climate Trace, un proiect care urmărește să măsoare la sursă nivelurile reale de dioxid de carbon și alte gaze responsabile de încălzire globală, a publicat miercuri un nou raport care arată că jumătate din cele mai mari 50 de surse de gaze cu efect de seră din lume sunt câmpuri și instalații de producție de petrol și gaze.

„Putem gestiona doar ceea ce putem măsura”

Multe dintre acestea nu își raportează emisiile, iar mijloacele de a le trage la răspundere sunt puține. Producția de petrol și gaze poate avea scurgeri de metan, iar gazul este, de asemenea, frecvent ars intenționat, aparent din motive de siguranță, dar uneori și din comoditate.

Nivelurile atmosferice de metan, un gaz cu efect de seră de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, au crescut puternic în ultimii ani, dar s-a constatat că emisiile de gaz raportate de către diverse țări sunt mult mai mici decât în realitate.

Subdeclararea „șocantă” a emisiilor reprezintă o mare problemă în încercarea de a aborda criza climatică, potrivit lui Al Gore, fost vicepreședinte al SUA, membru fondator al coaliției Climate Trace, informează The Guardian. „Putem gestiona doar ceea ce putem măsura”, a declarat Gore la summit-ul COP27, în Egipt.

În cadrul sistemului ONU, țările sunt responsabile pentru raportarea propriilor emisii de gaze cu efect de seră. Gore a spus: „Există unele vulnerabilități inerente într-un cadru de auto-raportare. Dacă există un actor rău intenționat, care nu dorește să raporteze sau dacă există o companie cu nume de marcă care dorește să își vândă activele cu emisii ridicate prin intermediul unui grup de capital privat obscur, aceasta dispare din cadrul de auto-raportare”.

„Au comis echivalentul moral al crimelor de război”

Climate Trace utilizează dovezi provenite de la sateliți, senzori de la distanță și alte surse pentru a monitoriza emisiile la nivel global, folosind inteligența artificială pentru a construi o imagine clară a surselor de emisii din întreaga lume.

Baza de date a grupului oferă informații despre emisii din 2015 până în 2021 pentru toate țările care sunt parte la Acordul de la Paris, care cuprinde toate națiunile lumii, cu excepția câtorva state.

Niciuna dintre aceste națiuni nu a prezentat încă la ONU un bilanț complet al emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2021, iar 52 de țări nu au prezentat niciun inventar al emisiilor care să acopere ultimii 10 ani.

Companiile de petrol și gaze naturale au fost cele mai afectate dintre toate sectoarele în ceea ce privește subdeclararea emisiilor, a declarat Gore. „Pentru sectorul petrolului și gazelor naturale, acest lucru este în concordanță cu strategia lor de relații publice și cu strategia lor de lobby. Toate eforturile lor sunt menite să câștige mai mult timp”.

El a arătat cu degetul spre ExxonMobil, despre care s-a descoperit că a disimulat ceea ce știa despre încălzirea globală. „S-au angajat în minciuni la scară industrială în fața publicului din întreaga lume, chiar dacă aveau propriile informații care îi atenționau că sunt necinstiți. Cred că au comis echivalentul moral al crimelor de război”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari

1 COMENTARIU

  1. Smecheria functiona (ca acu’ nu mai avem industrie) si la noi: furnalele evacuau pe timp de noapte intervalul orar cand NU se faceau masuratori de catre agentiile de mediu.
    „Cinstiti si curati” marii industriasi care ne spune noua ca respiratia vacii si balegarul ei….polueaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger