Țările membre ale Uniunii Europene nu au convenit asupra unui plan de boicotare a petrolului rusesc, transmite Reuters. Prin urmare, preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a determinat UE să se angajeze să reducă dependenţa de combustibilii fosili ruşi prin creşterea importurilor din alte ţări şi extinderea rapidă a energiei regenerabile.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau 1,7%, la 119,62 dolari pe baril până la ora 17:38 GMT. Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 2 dolari, sau cu 1,7%, la 112,93 dolari pe baril. Miercuri, ambele benchmark-uri au închis la cel mai ridicat nivel din 8 martie.
Germania se opune embargoului
Germania este principalul oponent al embargoului. Nemții importă din Rusia 42% din petrolul său. Însă, un eventual embargo european asupra petrolului rus ar reprezenta o „problemă reală” pentru aprovizionarea cu motorină în Europa, a avertizat miercuri ministrul francez pentru tranziția energetică.
Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, produce aproximativ 11 milioane de barili pe zi de țiței, din care puțin peste 5 milioane sunt exportate. Dar țara exportă și 1,5 milioane de barili pe zi de motorină, în special în Europa.