AcasăȘTIRI EXTERNEElveția. Un vaccin diferit pentru a-i convinge pe recalcitranți

Elveția. Un vaccin diferit pentru a-i convinge pe recalcitranți

Elveția. Un vaccin diferit pentru a-i convinge pe recalcitranți

Elveția a anunțat miercuri, 29 septembrie, că va cumpăra doze de vaccin anti-Covid-19 Janssen pentru a-i convinge pe cei care se feresc să se imunizeze cu serul cu ARN mesager.

„Confederația cumpără 150.000 de doze de vaccin de la @JanssenGlobal. Vaccinul cu vector viral va fi livrat în această săptămână și distribuit în localități săptămâna viitoare. Este destinat persoanelor care nu pot sau nu doresc să fie vaccinate cu un vaccin ARNm”, a scris pe Twitter consilierul federal (ministrul) responsabil pentru sănătate, Alain Berset.

Rată de vaccinare mică

Oferind alegerea unui ser care se bazează pe o tehnologie complet diferită de cea a serurilor Moderna și Pfizer-BioNTech, disponibile în Elveția, autoritățile speră să convingă oamenii să se protejeze împotriva virusului.

Țara alpină – unde mișcarea anti-impozitare și anti-sanitară a reușit să mobilizeze în mod regulat câteva mii de oameni în demonstrații în Elveția – continuă să afișeze o rată de vaccinare semnificativ mai mică decât cea a vecinilor săi mari.

Și asta în ciuda obligației de a arăta certificatul de vaccinare pentru a merge la un restaurant sau la un spectacol, de exemplu, scrie AFP.

Varianta Delta, dominantă în țara cantoanelor

Începând cu 27 septembrie, aproape 58% din populația cu vârstă de vaccinare (începând cu vârsta de 12 ani) primise cele două doze necesare de vaccin Moderna sau Pfizer-BioNTech, conform cifrelor Ministerului Sănătății.

Prin comparație, rata este de aproape 73% în Franța și puțin peste 71% în Germania.

Cele două vaccinuri disponibile în prezent se bazează pe ARN mesager – o tehnologie cunoscută de mult, dar implementată într-un vaccin pentru prima dată în timpul pandemiei Covid. Ea trezise temeri complet nefondate cu privire la riscul modificării genetice a persoanei injectate.

Vaccinul Janssen folosește o tehnică mai clasică numită vector viral. Necesită o singură doză, dar este mai puțin eficientă împotriva variantei Delta a virusului și care este complet dominantă în Elveția.

author avatar
Tudor Borcea