AcasăȘTIRI EXTERNEElveţia se resetează: serviciile de spionaj intră în conturile bancare. Aderă şi...

Elveţia se resetează: serviciile de spionaj intră în conturile bancare. Aderă şi la NATO?

Elveţia îşi regândeşte aproape tot sistemul de stat, unul care a făcut-o celebră în toată lumea: sistemul bancar şi statutul de neutralitate sunt vizate de schimbări radicale.

Guvernul elvețian a propus un proiect de lege care ar permite agenției de spionaj a țării să pătrundă în faimosul secret bancar elvețian pentru a detecta tranzacțiile financiare suspectate că finanțează terorismul, spionajul sau extremismul violent.

Caută sponsorizări ale terorismului

„În cazul unor amenințări grave la adresa securității Elveției, FIS va putea în viitor să clarifice fluxurile de bani, solicitând informații despre tranzacții de la intermediarii financiari”, a anunţat Guvernul elveţian.

Dacă legea va intra în vigoare, vizate vor fi companiile, organizațiile non-profit sau instituțiile religioase suspectate că contribuie la finanțarea activităților teroriste, de spionaj sau activitățile extremiste violente.

Intră Elveţia în NATO?

Faimoasa neutralitate elveţiană este pe cale să fie supusă celui mai important test din ultimele decenii, în condiţiile în care Elveţia manifestă o tot mai mare apropiere faţă de alianţa NATO în ultima perioadă.

„În cele din urmă, ar putea exista unele schimbări în felul în care această neutralitate este interpretată”, a declarat şefa departamentului pentru politici de securitate din cadrul ministerului elveţian al Apărării, Paelvi Pulli.

author avatar
Andrei Ștefan
531 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger