AcasăȘTIRI EXTERNEElveția îngheață peste 5 miliarde de euro în active rusești

Elveția îngheață peste 5 miliarde de euro în active rusești

Țara Cantoanelor a îngheţat active ruseşti vizate de sancţiuni în valoare de 5,75 miliarde de franci (5,62 miliarde de euro) şi este posibil ca această cifră să crească, a anunțat joi un oficial guvernamental.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a refuzat până acum să estimeze valoarea bunurilor înghețate sau potențial supuse sancțiunilor după ce Elveţia a început să copieze măsurile introduse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

„Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu cu privire la valoarea fondurilor îngheţate. Până la această dată, SECO a fost înştiinţat cu privire la fonduri şi active în valoare de aproximativ 5,750 miliarde de franci”, a declarat Erwin Hollinger, un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei SECO care supervizează sancţiunile.Hollinger a precizat că printre activele îngheţate se află şi mai multe proprietăţi imobiliare folosite ca resorturi turistice.

„Cifra menţionată, de peste cinci miliarde de franci, este doar o fotografie la un anumit moment”, a spus Bollinger. „Având în vedere informaţiile cu privire la noi posibile extinderi ale listei sancţiunilor UE, pe care Elveţia le va introduce şi ea, este foarte posibil ca cifra să continue să crească”.

Presiunea crește asupra Elveției,  o destinație populară pentru elita Moscovei și loc de vacanță pentru bogăția rusă, pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile a sute de afaceriști și oligarhi sub sancțiuni.

Băncile din Elveția aveau în conturile lor active ruseşti în valoare de până la 213 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări anterioare a Asociației Bancherilor Elvețieni(SBA).

Cu toate acestea, Erwin Hollinger a atras atenţia că nu toate activele ruseşti din Elveţia sunt supuse la sancţiuni. „Nu orice individ sau entitate sancţionată are active în Elveţia. Şi, pe de altă parte, nu orice rus care are active în Elveţia se află simultan şi pe lista sancţiunilor”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger