AcasăȘTIRI EXTERNEElveția încearcă să rupă aripile lui F-35. Serviciile SUA, acuzate că vor...

Elveția încearcă să rupă aripile lui F-35. Serviciile SUA, acuzate că vor în cabină

Elveția încearcă să rupă aripile lui F-35. Serviciile SUA, acuzate că vor în cabină

În vara acestui an, Consiliul Federal al Elveției a decis ca Berna să achiziționeze aeronave F-35A Lightning II. Decizia nu a fost deloc bine primită de o parte a clasei politice.

Stânga a demarat o campanie amplă care are ca obiectiv „prăbușirea” F-35 și stoparea achiziției.

În detrimentul constructorilor europeni

În luna septembrie a anului trecut elvețienii au fost chemați la urne pentru a aproba o achiziție militară care vizează modernizarea Forțelor Aeriene Elvețiene. Referendumul a trecut la mustață, iar decizia cu privire la ce avion va alege Berna urma să fie luată de Consiliul Federal, scrie DefenseRomania.

Iar elvețienii au ales F-35,  în detrimentul Rafale, Eurofighter și a F/A-18 Super Hornet. Oferta câștigătoare constă în 36 de aeronave F-35 pentru un cost de achiziție de aproximativ 5 miliarde de euro, mult sub suma alocată programului Air 2030, care este de 6 miliarde de euro.

Totodată, Elveția va achiziționa și cinci sisteme sol-aer Patriot din SUA, dar în baza unui alt contract.

„Serviciile de informații americane vor fi întotdeauna în cabina F-35”

Organizația pacifistă GSoA („Pentru o Elveție fără armată”) a lansat o amplă campanie pentru a „prăbuși” F-35, considerat un „avion de vânătoare de lux”.

GSoA are și sprijin politic după ce grupului i s-au alăturat partidele de stânga din opoziție Partidul Verde și Partidul Social Democrat.

Organizația a lansat o petiție intitulată „Stop F-35” iar în primele ore a strâns aproximativ 4.100 de semnături, potrivit unei analiza a celor de la Forbes. Sursa citată amintește că sunt necesare 100.000 de semnături în următoarele 18 luni pentru a duce blocarea achiziției F-35 la referendum.

„O jucărie de lux inadecvată”

În demersul lor aceștia critică performanțele F-35, aeronavă pe care consideră „o jucărie de lux, scumpă, destinată unor ofițeri din Armată”. Inițiativa mai precizează că F-35 e „predispus la erori” și e „inadecvat” pentru „protejarea Elveției”, dar și pentru misiunile de poliție aeriană care sunt obiectivul programului de înzestrare. Nu în ultimul rând, GSoA acuză că SUA vor controla aeronavele iar „serviciile de informații americane vor fi întotdeauna în cabina F-35”.

Cei de la Forbes amintesc însă că pentru ca referendumul să treacă și să blocheze achiziția F-35, pe lângă cele 100.000 de semnături necesare pentru declanșarea sa, va fi nevoie de o „majoritate dublă”, ceea ce înseamnă nu doar o majoritate la vot, cât și o majoritatea a cantoanelor Elveției. Elveția e formată din 26 de cantoane.

Sursa citată precizează că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple e destul de redusă, deși e timp mai mult decât suficient pentru strângerea semnăturilor necesare referendumului.

 

author avatar
Tudor Borcea