AcasăȘTIRI EXTERNEElon Musk, război cu Garry Kasparov. „Am dat internet Ucrainei, tu ce-ai...

Elon Musk, război cu Garry Kasparov. „Am dat internet Ucrainei, tu ce-ai făcut în afară de tweet-uri?” / „Mai bine spui că ai fost drogat”- replicile marelui șahist

Elon Musk, război cu Garry Kasparov. „Am dat internet Ucrainei, tu ce-ai făcut în afară de tweet-uri?” / „Mai bine spui că ai fost drogat”- replicile marelui șahist

Postările patronului Tesla, Elon Musk, despre un plan de pace între Ucraina și Rusia au stârnit reacții virulente la Kiev și din partea internauților din întreaga lume. Acestora li s-a alăturat și legandarul șahist Garry Kasparov, un critic virulent al lui Vladimir Putin.

Potrivit lui Musk, referendumurile recente organizate de Rusia cu privire la anexarea a patru regiuni din Ucraina ar trebui refăcute sub supravegherea ONU și ucrainenii ar trebui să renunțe la Crimeea și la aderarea la NATO.

„Aceasta este o idioțenie morală”

Musk a făcut un sondaj în acest sens, în care oamenii să se pronunțe dacă sprijină sau nu aceste propuneri. Postarea lui Musk a fost ironizată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și taxată cu injurii de ambasadorul Ucrainei la Berlin.

Ulterior, Garry Kasparov i-a replicat miliardarului: „Aceasta este o idioțenie morală, o repetare a propagandei Kremlinului, o trădare a curajului și sacrificiului ucrainean și face trimitere la câteva minute de căutare despre Crimeea pe Wikipedia, mai presus de actuala realitate îngrozitoare a războiului sângeros al lui Putin”.

„Cine ești tu să răsplătești ani de zile de crime de război ale lui Putin cu sânge și pământ ucrainean? Pentru a declara șterse crime malefice? Nu este prea târziu să ștergi asta și să spui că ai fost drogat. Te rog să o faci”.

„Ucraina a fost neutră în 2014, iar Rusia a atacat-o și ocupat-o, invadând-o din nou în acest an. Cea mai mare amenințare nucleară provine din concesiile făcute lui Putin, nu din faptul că Ucraina îi ține piept. Singura pace reală va fi atunci când Rusia va fi înfrântă”.

Musk: „Tu ce ai făcut în afară de tweet-uri?”

„Am oferit Starlink Ucrainei (sateliți internet) și am pierdut peste 80 de milioane de dolari, expunând compania SpaceX dar și pe mine la un risc serios de atac cibernetic rusesc. Tu ce ai făcut în afară de tweet-uri?”, a replicat Elon Musk.

„Ar trebui faptele bune să-ți dobândească imunitate pentru cele rele de mai târziu, sau fiecare act și declarație ar trebui judecată după meritele sale? Ar trebui ucrainenii care ți-au mulțumit pentru Starlink să tacă atunci când răspândești propaganda Kremlinului împotriva lor?”, a răspuns Kasparov.

author avatar
Tudor Borcea