AcasăȘTIRI EXTERNEElon Musk, din nou în vizorul lui Biden. Președintele SUA cere ca...

Elon Musk, din nou în vizorul lui Biden. Președintele SUA cere ca relațiile patronului Tesla cu alte țări să fie cercetate – VIDEO

Elon Musk este iar în vizorul lui Joe Biden. Legăturile sale cu țări străine „merită să fie examinate”, a declarat miercuri președintele democrat, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea ca preluarea Twitter de către miliardar să reprezinte o amenințare la adresa securității naționale americane.

„Cred că cooperarea și/sau relațiile tehnice ale lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate”, a declarat Joe Biden, alegându-și cu atenție cuvintele pe care le-a folosit în răspunsul său.

Legăturile cu Arabia Saudită îngrijorează Washingtonul

Pentru Joe Biden, indiferent dacă patronul Tesla „face sau nu ceva nepotrivit, și nu insinuez că o face, aceste legături merită să fie analizate, asta este tot ce pot spune despre asta”. Întrebat de un reporter „cum?”, Biden a adăugat: „Sunt multe căi”

 

Liderul democrat răspundea la o întrebare despre implicarea prințului saudit Al-Walid bin Talal în preluarea Twitter de către Musk. Prințul al-Walid i-a transferat lui Elon Musk cele aproape 35 de milioane de acțiuni pe care le deținea deja la rețeaua de socializare, direct și prin intermediul holdingului său KHC, ceea ce îl face al doilea mare acționar al grupului.

La scurt timp după preluarea Twitter, la sfârșitul lunii octombrie, senatorul democrat Chris Murphy afirmase deja într-un tweet că „ar trebui să fim îngrijorați de faptul că saudiții, care au în mod clar un interes în suprimarea exprimării politice și în influențarea politicii americane, sunt acum al doilea cel mai mare proprietar al unei importante platforme de rețele sociale”. De asemenea, senatorul a anunțat că a cerut Comisiei pentru Investiții Străine a Senatului să lanseze o anchetă privind „implicațiile pentru securitatea națională ale preluării saudite a Twitter”.

De la Tesla, la geopolitică

Până oarecum recent nefiind preocupat de problemele politice și geopolitice, Elon Musk și-a exprimat punctul de vedere asupra mai multor subiecte importante, printre care războiul din Ucraina și tensiunile dintre China și Taiwan.

În primul caz, miliardarul a propus o soluție care implică cedarea definitivă a Crimeei către Rusia, „pentru a repara greșeala istorică a lui Hrușciov”, precum și un adevărat referendum în regiunile predominant rusofone ale țării, pentru a decide asupra viitorului acestor părți ale teritoriului ucrainean.

În ceea ce privește Taiwanul, Elon Musk s-a pronunțat în favoarea unei reunificări , în urma unor negocieri între Taipei și Beijjing. În ambele cazuri, aceste comentarii au fost întâmpinate cu reacții pozitive atât la Moscova, cât și la Beijing.

author avatar
Tudor Borcea