AcasăȘTIRI EXTERNEElon Musk anunță data primului zbor orbital pentru mega-racheta Starship a SpaceX....

Elon Musk anunță data primului zbor orbital pentru mega-racheta Starship a SpaceX. Va duce oameni pe Lună.

Elon Musk anunță data primului zbor orbital pentru mega-racheta Starship a SpaceX. Va duce oameni pe Lună.

Patronul Tesla a declarat că uriașa rachetă Starhip, dezvoltată de compania sa SpaceX și selecționată de NASA pentru reîntoarcerea SUA pe Lună, va efectua primul zbor orbital la începutul anului viitor.

„Primul zbor orbital, sperăm să îl facem în ianuarie”, a spus Elon Musk în timpul unui discurs adresat miercuri, 17 noiembrie, oamenilor de știință de la Academia Națională de Științe, înainte de a adăuga mai târziu că testul ar putea avea loc „poate în februarie”.

SpaceX pariază pe 10 lansări anul viitor

„Există o mulțime de riscuri asociate cu această primă lansare, așa că nu aș spune că este probabil să aibă succes, dar cred că vom face multe progrese”, a adăugat el.

Starship a efectuat deja mai multe zboruri suborbitale: după mai multe teste care s-au încheiat cu explozii impresionante, SpaceX a reușit în sfârșit să depună nava spațială concepută pentru a fi reutilizabilă. Pentru acest test orbital, de data racheta va fi echipată cu un prim etaj ultra-puternic numit Super Heavy.

Autorizația de la Autoritatea Federală de Reglementare a Aviației Civile (FAA) din SUA este așteptată „la sfârșitul anului”, a spus Musk. „Vom fi finalizat rampa de lansare și turnul de lansare luna aceasta, apoi vom face o serie de verificări în decembrie”, a detaliat el.

„Sperăm să încercăm în jur de zece lansări anul viitor”, a mai spus șeful SpaceX. „Poate mai multe”. El a estimat, de asemenea, că Starship va fi operațională pentru a transporta încărcături în afara cadrului testelor „în 2023”.

NASA a ales să parieze pe Starship pentru a deveni landerul folosit ca parte a programului său Artemis de reîntoarcere pe Lună. Nava spațială va trebui să fie plasată pe orbită în jurul Lunii în amonte, iar astronauții care sosesc la bordul capsulei lor se vor îmbarca acolo astfel încât să-i ia și să-i aducă înapoi de pe suprafața lunară, cel mai devreme în 2025.

„Să devenim o specie multiplanetară”

Dar șeful SpaceX vede și mai departe pentru această „cea mai mare rachetă concepută vreodată”: „ceea ce căutăm să dezvoltăm cu Starship este un mijloc de transport generalizat pentru cantități mari sau oameni (…) oriunde în sistemul solar”.

În discursul său de o oră transmis în direct pe Youtube, fondatorul SpaceX și-a exprimat viziunea: „Cred că este extrem de important să încercăm să devenim cât mai curând o specie multiplaneară”. Pentru că „în final, (…) Pământul va deveni nelocuitor”, a declarat el, scrie France 24.

SpaceX a înființat o fabrică pentru a produce rachete Starship la scară foarte mare. „Cred că pentru a deveni multiplanetari, vom avea nevoie de 1.000 de nave sau ceva în genul ăsta”, a spus Elon Musk.

 

author avatar
Tudor Borcea
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger