AcasăȘTIRI EXTERNEElon Musk agită iar Twitter. Ultimul sondaj lansat de patronul Tesla

Elon Musk agită iar Twitter. Ultimul sondaj lansat de patronul Tesla

Elon Musk agită iar Twitter. Ultimul sondaj lansat de patronul Tesla / Foto: Facebook

Elon Musk a lansat un nou sondaj privind restabilirea conturilor Twitter suspendate, sistematizând se vede treaba această metodă aproximativă pentru deciziile majore de moderare a conținutului.

„Ar trebui ca Twitter să ofere o amnistie generală pentru conturile suspendate, atâta timp cât acestea nu au încălcat legea sau nu au trimis spam scandalos? Da/Nu?”, a întrebat el miercuri.

Musk invocă iar „vocea poporului”

Cinci ore mai târziu, aproximativ două milioane de conturi votaseră deja, în mare parte în favoarea „da”.

Noul proprietar și director executiv al Twitter a reabilitat deja sâmbătă contul fostului președinte american Donald Trump, care a fost interzis pe rețeaua de socializare după asaltul asupra Capitoliului din Washington în ianuarie 2021, din cauza riscului de apeluri la violență. 15 milioane de conturi au răspuns la sondajul său privind revenirea multimiliardarului republican, cu 51,8% în favoarea „da”.

Elon Musk a explicat în repetate rânduri că a cumpărat Twitter pentru că vede platforma ca pe o „piață publică digitală” esențială pentru democrația din lume. El consideră că moderarea conținutului este prea restrictivă, dar viziunea sa absolutistă asupra libertății de exprimare a generat temeri că rețeaua socială va fi supusă unui val de abuzuri (dezinformare, discursuri de ură).

Multe mărci și-au suspendat deja cheltuielile de publicitate pe Twitter, de care depind 90% din veniturile sale. Patronul Tesla a încercat să le înduplece, amintindu-le că regulile nu s-au schimbat (încă) și promițând că nu va lua nicio decizie cu privire la restabilirea conturilor până când nu va fi creat un „consiliu de moderare a conținutului”, scrie France 24.

„O largă coaliție de activiști sociali și politici a fost de acord să nu încerce să ucidă Twittter prin secătuirea veniturilor noastre din publicitate cu această condiție”, a scris el marți pe Twitter. Dar „au încălcat acordul”, a adăugat el, ca justificare pentru revenirea mai multor personalități înlăturate de pe platformă.

Limitele întoarcerii pe Twitter

Vineri, el permisese deja întoarcerea unui comediant american, Tim Heidecker, a site-ului satiric american „The Babylon Bee” și a lui Jordan Peterson, o personalitate media conservatoare. Ultimii doi fuseseră suspendați în martie și, respectiv, august pentru încălcarea discursului instigator la ură – ambii au ironizat figuri transgender.

Elon Musk pare să aibă totuși o limită: el a indicat că nu îl va autoriza din nou pe Alex Jones, teoreticianul conspiraționist american de extremă dreapta, care a fost dat în judecată timp de mai mulți ani de părinții victimelor masacrului de la școala Sandy Hook din Newton, Connecticut, pentru că a susținut că masacrul a fost pus în scenă de cei care sunt împotriva armelor de foc.

După ce a trecut prin moartea primului său copil, Musk a explicat că este „nemilos cu toți cei care se folosesc de moartea unor copii pentru a obține avantaje financiare, politice sau de celebritate”.

Elon Musk este criticat pe scară largă pentru deciziile sale impulsive la conducerea Twitter, de la concedieri în masă până la lansarea haotică de noi funcții.

Criticat de fani: „Opiniile tale sunt problema”

Șeful Tesla și SpaceX riscă, de asemenea, să fie prins în colimatorul autorităților e reglementare. Twitter trebuie să respecte legile europene, inclusiv Legea privind serviciile digitale (DSA), care impune platformelor să elimine rapid conținutul ilegal și să lupte împotriva dezinformării, printre altele.

Arcom, organismul francez de supraveghere a presei, a reamintit luni grupului californian „obligațiile” sale și i-a cerut să „confirme” până joi că este „în măsură” să le respecte și „să îl informeze cu privire la evoluția pe termen scurt a resurselor umane și tehnologice” consacrate acestora.

Musk este încurajat în metodele sale arbitrare de armata sa de fani. Dar chiar și unii dintre admiratorii săi par obosiți. „Elon Musk, sunt un client recunoscător al Starlink (furnizor de internet și subsidiară a SpaceX). Am avut o Tesla. Îmi place SpaceX. Twitter este diferit (…) Politica, agenda și opiniile tale sunt problema și distrug încrederea”, a scris pe Twitter John Phillips, avocat și utilizator autentificat al rețelei.

„Adevărul în timp construiește încredere. Nimic altceva”, i-a răspuns Musk.

 

author avatar
Tudor Borcea
331 afisari

1 COMENTARIU

  1. Domnul TeslaX amesteca borcanele. Una e ca un cont sa fi fost inchis pentru spam, caz in care trebuie sa ramana inchis, si alta e ca un cont sa fi fost inchis pentru ca era incorect politic, caz in care contul respectiv trebuie sa poata fi redeschis de catre detinatorul sau la invitatia si dupa scuzele Twitter, FARA ca acest lucru sa fie supus votului celorlalti utilizatori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger