AcasăȘTIRI EXTERNEElizabeth Holmes, starul din Silicon Valley comparat cu Steve Jobs, condamnată pentru...

Elizabeth Holmes, starul din Silicon Valley comparat cu Steve Jobs, condamnată pentru fraudă

Elizabeth Holmes, starul din Silicon Valley comparat cu Steve Jobs, condamnată pentru fraudă

Elizabeth Holmes, o fostă vedetă din Silicon Valley, care a promis că va revoluționa testele sangvine cu start-up-ul ei Theranos, a fost condamnată luni, 3 ianuarie, pentru fraudă de un tribunal din California, o sancțiune rară în lumea „tech”.

După mai bine de trei luni de process și șapte zile de deliberare, juriul tribunalului din San José a găsit-o vinovată pe Holmes de escrocarea investitorilor, dar a achitat-o ​​de anumite acuzații și nu a reușit să se pună de acord cu privire la alte fapte care i se reproșează.

Conspirație, escrocare și fraudă

Holmes a fost declarată vinovată de comiterea a 4 infracțiuni de conspirație, escrocare și fraudare a investitorilor, însă a fost achitată în ceea ce privește acuzațiile de fraudare a pacienților.

Două dintre aceste capete de acuzare vizau pacienți care au primit rezultate eronate ale analizelor de sânge. Această condamnare o expune pe femeia de 37 de ani la zeci de ani de închisoare, însă sentința va fi pronunțată la o dată ulterioară de către tribunalul federal.

Verdictul „reflectă vinovăția doamnei Holmes în această fraudă pe scară largă”, a afirmat procurorul Stephanie Hinds într-o declarație citită în afara instanței de către un reprezentant.

Elizabeth Holmes rămâne liberă pe cauțiune, măsură ai cărei termeni urmează să fie revizuiți săptămâna viitoare, scrie Boursorama

Elizabeth Holmes fondase Theranos în 2003, la vârsta de 19 ani, și promitea instrumente de diagnosticare mai rapide și mai ieftine decât cele din laboratoarele tradiționale.

Un Steve Jobs feminin

Reușise în câțiva ani să câștige încrederea unor somități și să strângă fonduri de la investitori de prestigiu, atrași de profilul acestei tinere, o raritate în lumea masculină a inginerilor din California.

La începutul anilor 2010, ea a purtat în special un pulover pe gât negru, cu referire explicită la fondatorul Apple, Steve Jobs, cu care lumea „tech” a comparat-o constant pe tânăra antreprenoare când aceasta era în vârful gloriei sale.

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a susținut-o, la fel ca și fostul ministru al Apărării James Mattis sau mogulul mass-media Rupert Murdoch, care a investit peste 100 de milioane de dolari în Theranos.

La apogeu, compania este evaluată la aproape 10 miliarde de dolari, iar Elizabeth Holmes, acționar majoritar, se afla în fruntea unei averi de 3,6 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Theranos susținea că a dezvoltat o tehnologie prin care analizele se pot face pornind de la câteva picături de sânge luate printr-o simplă înţepătură în deget și că, pornind de la acele picături, pot fi detectate peste 150 de afecțiuni.

Potrivit companiei, oamenii vor putea afla rapid și ușor dacă au o boală și o pot detecta când încă este la început. Numai că, în 2015, Wall Street Journal a dezvăluit că fabuloasa mașină de teste a Theranos nu a funcționat niciodată bine.

În fața instanței din San José, unde s-a deschis procesul la începutul lunii septembrie 2021, o femeie însărcinată a povestit cum a crezut în mod eronat că a avortat după ce a folosit unul dintre testele  Theranos.

Angajații au mărturisit că au avertizat-o pe Holmes de îndoielile lor cu privire la funcționarea utilajelor. Unii au spus presei despre minciunile repetate ale lui Elizabeth Holmes la adresa echipelor sale și a investitorilor.

Potrivit parchetului, fosta antreprenoare și-a înșelat în mod deliberat partenerii pentru a strange fonduri de peste 700 de milioane de dolari în total.

author avatar
Tudor Borcea
245 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger