Creșterea numărului de boli cu transmitere sexuală, inclusiv o creștere de 26% a infecțiilor cu sifilis, dă alarma în SUA. Rata cazurilor de sifilis a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, în timp ce oficialii lucrează la noi soluții, cum ar fi kiturile de testare la domiciliu.
Creșterea bruscă a numărului de cazuri de boli cu transmitere sexuală, inclusiv o creștere de 26% a numărului de noi infecții cu sifilis raportate anul trecut, îi determină pe oficialii din domeniul sănătății din SUA să facă apel la noi eforturi de prevenire și tratament.
Situația, „scăpată de sub control”
Ratele de infecție pentru unele boli cu transmitere sexuală (STD), inclusiv gonoreea și sifilisul, sunt în creștere de ani de zile. Anul trecut, rata cazurilor de sifilis a atins cel mai ridicat nivel din 1991, iar numărul total de cazuri a atins cel mai ridicat nivel din 1948. Cazurile de HIV sunt, de asemenea, în creștere, cu 16% anul trecut.
Un focar internațional de variola maimuței a scos în evidență și mai mult problema tot mai gravă a națiunii cu bolile care se răspândesc mai ales prin contact sexual. David Harvey, directorul executiv al National Coalition of STD Directors, a calificat situația drept „scăpată de sub control”.
Oficialii lucrează la noi abordări ale problemei, cum ar fi kiturile de testare la domiciliu pentru unele boli cu transmitere sexuală, care vor informa mai rapid oameni dacă sunt infectați și pentru a lua măsuri pentru a preveni răspândirea la alții, informează The Guardian.
Sifilisul este o boală bacteriană care apare sub forma unor răni genitale, dar care poate duce în cele din urmă la simptome severe și la moarte dacă nu este tratată. Noile infecții cu sifilis au diminuat în SUA începând cu anii 1940, când antibioticele au devenit disponibile pe scară largă. Acestea au ajuns la cel mai scăzut nivel până în 1998, când au fost raportate mai puțin de 7.000 de cazuri noi la nivel național.
Agenția federală CDC (centrele de control și prevenire a maladiilor) a fost atât de încurajată de progres, încât a lansat un plan de eliminare a sifilisului în SUA. Dar, până în 2002, cazurile au început să crească din nou, în mare parte în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali, și au continuat trendul ascendent. La sfârșitul anului 2013, CDC a pus capăt campaniei de eliminare a sifilisului în fața finanțării limitate și a escaladării numărului de cazuri, care în acel an au depășit 17.000.
Rate de îmbolnăvire ridicate în rândurile homosexualilor
Până în 2020, cazurile ajunseseră la aproape 41.700, iar anul trecut au crescut și mai mult, la peste 52.000. Rata cazurilor a crescut și ea, ajungând anul trecut la aproximativ 16 cazuri la 100.000 de persoane. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii. Ratele sunt cele mai ridicate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, precum și în rândul afro-americanilor, al latino-americanilor și al nativilor americani. În timp ce rata pentru femei este mai mică decât cea pentru bărbați, oficialii au remarcat că aceasta a crescut mai dramatic, cu aproximativ 50% anul trecut.
Acest lucru se leagă de o altă problemă: creșterea numărului de sifilis congenital, în care mamele infectate transmit boala bebelușilor lor, ceea ce poate duce la moartea copilului sau la probleme de sănătate, cum ar fi surditatea și orbirea. Cazurile anuale de sifilis congenital erau de numai 300 în urmă cu un deceniu; acestea au crescut la aproape 2.700 anul trecut.
„Eliberarea” post-Covid-19, drogurile și alcoolul
Creșterea numărului de sifilis și a altor boli cu transmitere sexuală poate avea mai multe cauze, spun experții. Eforturile de testare și prevenire au fost îngreunate de ani de zile de finanțare inadecvată, iar răspândirea s-ar putea să se fi înrăutățit – mai ales în timpul pandemiei Covid-19 – ca urmare a întârzierii diagnosticării și tratamentului.
Consumul de droguri și alcool ar fi putut contribui la un comportament sexual riscant. Utilizarea prezervativelor a fost în scădere. Și este posibil să fi existat o creștere a activității sexuale pe măsură ce oamenii au ieșit din restricțiile Covid-19.