AcasăȘTIRI EXTERNEEl ar putea deveni noul președinte al Statelor Unite

El ar putea deveni noul președinte al Statelor Unite

El ar putea deveni noul președinte al Statelor Unite / Foto: Facebook

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, se profilează ca fiind candidatul republican pentru următoarele alegeri din SUA. Dar cine este acest om politic controversat?

Fostul președinte american Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, au multe în comun. Amândoi locuiesc în Florida, amândoi se pronunță împotriva „elitelor de stânga”, a „nebuniei de gen” și a politicilor stabilite pentru a face față pandemiei Covid-19.

Un „Trump cu creier”

În adevărata manieră a lui Trump, e-mailurile lui Ron DeSantis către donatorii partidului sunt la fel de pline de insulte, batjocorindu-i pe „lockdown libs” (democrații care doresc să mențină restricțiile sanitare) și „faucismul” (un joc de cuvinte între numele de familie al lui Anthony Fauci, consilierul medical principal al președinților, și fascismul).

Dar, după cum scrie Der Spiegel, un lucru în special pare să-i deosebească: DeSantis este un Trump „cu creier”. Prin urmare, politicianul ar fi mult mai „periculos” decât purtătorul sloganului Make America Great Again. Dar cine este acest om care ar putea entuziasma nu doar Florida, ci în curând întreaga țară?

Politician conservator, DeSantis a crescut pe coasta de vest a Floridei, a frecventat școala biblică, a jucat baseball, a studiat la Yale și Harvard, s-a înrolat în marină, a lucrat ca avocat militar la Guantanamo Bay și a consiliat Navy Seals (principala forță specială a marinei americane) în timpul războiului din Irak, relatează Blick.

La începutul carierei sale politice, a candidat pentru Camera Reprezentanților a SUA „pentru a-l opri pe Barack Obama”. Odată ajuns în Congres, Ron DeSantis a fondat Freedom Caucus, facțiunea populistă de dreapta care l-a blocat pe Barack Obama în privința Obamacare.

DeathSantis a fost porecla care i-a fost dată de democrați atunci când s-a opus în mod constant măsurilor de stopare a răspândirii Covid-19. Unii dintre ei au fost deosebit de virulenți împotriva lui. Atunci când actualul președinte, Joe Biden, a contractat Covid-19, i-a urat însănătoșire grabnică și, în același timp, a urat și „Statelor Unite o însănătoșire grabnică pentru Joe Biden”.

„Don’t say gay”

Mai recent, legea sa „Don’t say gay” a provocat un scandal în tabăra democrată. Legea interzice menționarea problemelor de gen în grădinițe și școli primare: profesorii homosexuali, lesbiene sau transsexuali pot fi concediați dacă vorbesc despre acest subiect.

Experții îl compară pe Ron DeSantis cu premierul maghiar Viktor Orban. Acesta din urmă este considerat homofob și rasist și a adoptat, de asemenea, o lege strictă privind persoanele LGBTQIA+.

Ron DeSantis vrea să fie următorul președinte al Statelor Unite. Iar șansele sale de reușită sunt destul de bune: este deja aclamat de partidul său. Nu e de mirare: în calitate de guvernator al Floridei el pune în practică ceea ce alții doar vorbesc: „războaie” în jurul chestiunilor despre sex, gen și „ideologiei de extremă stânga” în general. Acestea pot fi rezumate astfel: nicio restricție în materie de sănătate, dar interzicerea carnetelor de vaccinare, prima „poliție electorală” din America, șomaj scăzut și taxe mici.

El însuși este sigur de asta: „Mulți americani fug de democrați spre Florida”. DeSantis repetă această mantră la nesfârșit în lupta pentru Casa Albă, în școli, în secțiile de poliție și la convențiile de partid. „Suntem cel mai liber stat din America”, insistă el.

Sub conducerea lui DeSantis, statul tradițional oscilant s-a deplasat brusc spre dreapta, iar în 2020, Donald Trump l-a câștigat. De atunci, pentru prima dată sunt mai mulți republicani înregistrați decât democrați.

Chiar și Donald Trump s-a arătat entuziasmat de debutul concurentului său. Cel puțin în 2018, când Ron DeSantis a candidat pentru funcția de guvernator al Floridei. Și a câștigat. „Un adevărat luptător!”, a scris pe Twitter președintele american de atunci.

Nu știm ce crede astăzi fostul președinte despre rivalul său cel mai amenințător. Chiar dacă Trump rămâne favoritul republicanilor, poziția sa nu mai este la fel de necontestată ca altădată.

author avatar
Tudor Borcea
916 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger