Războiul din Ucraina chiar îi îmbogăţeşte pe unii. Nici nu este greu de anticipat pe cine: pe producătorii de armament. Producătorii de arme occidentali obţin profituri generoase din aceste angajamente.
Marea Britanie a promis echipamente militare în valoare de 750 de milioane de lire sterline, în timp ce ţările europene au alocat două miliarde de euro ajutorului militar pentru Ucraina.
China ia locul Rusiei
Argumentul general folosit de Rusia pentru a-și vinde armele a fost că sunt „mai ieftine și mai ușor de întreținut decât alternativele occidentale”. Acesta este motivul pentru care Rusia a reprezentat 19% din exporturile mondiale de arme din 2017 până în 2021, pe locul doi după SUA, care dețineau 39% din piață.
Țara care va avea probabil cele mai mari câștiguri din eliminarea Rusiei ca furnizor major de arme este China. În ultimii ani, țara a ocupat o cotă de 4,6% din comerțul global cu arme, plasându-o pe locul patru, după 11% al Franței.
În același timp, șapte dintre primele 20 de companii globale de apărare în ceea ce privește veniturile obținute din vânzările de apărare sunt chineze, semnalând marile ambiții ale Beijingului în acest sector.
Desigur, profită şi SUA
SUA donează Ucrainei, de asemenea, sisteme radar de contra-artilerie produse de aceleaşi companii, împreună cu gigantul american de apărare Northrop Grumman.
Cele mai mari cinci companii de arme din lume sunt toate americane: Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman și General Dynamics. De fapt, jumătate din primii 100 de producători de arme au sediul în SUA. 20 sunt europeni. Doar doi sunt ruși – în ciuda faptului că țara este a doua cea mai mare sursă de arme din lume.
Brazilia, Turcia și alte țări emergente și-au dezvoltat propriile industrii de apărare în ultimele două decenii pentru a-și reduce dependența de importurile de arme. Războiul din Ucraina va accelera acest proces.