AcasăȘTIRI EXTERNEEfectul Ucraina. Statele Unite își întăresc capacitățile antiaeriene în Europa

Efectul Ucraina. Statele Unite își întăresc capacitățile antiaeriene în Europa

Efectul Ucraina. Statele Unite își întăresc capacitățile antiaeriene în Europa

Conflictul din sud-estul Ucrainei, unde forțele ucrainene se confruntă cu separatiștii proruși, a condus armata SUA să se răzgândească și, prin urmare, să ia în considerare din nou importanța de a dipune de capacități antiaeriene cu rază scurtă de acțiune.

La începutul anilor 2000, considerând că nu va mai fi expusă nici unei amenințări aeriene în operațiunile sale viitoare, armata SUA a decis să desființeze toate unitățile sale cunoscute sub numele de SHORAD (Short Range Air Defense) și, prin urmare, capacitățile antiaeriene asociate.

Cu toate acestea, contextul s-a schimbat de atunci, odată cu apariția unor noi amenințări (cum ar fi dronele) și ipoteza înfruntării unui adversar care poate contesta puterea aeriană americană.

Conflictul din sud-estul Ucrainei, unde forțele ucrainene se confruntă cu separatiștii proruși, a condus armata SUA să se răzgândească și, prin urmare, să ia în considerare din nou importanța de a dispune de capacități antiaeriene cu rază scurtă de acțiune.

Acest lucru a dus rapid la revenirea rachetelor FIM-92 „Stinger”, o rachetă antiaeriană de tip MANPADS (Man-portable air-defense systems), cu destocarea a 72 de sisteme Avenger, dintre care 36 au intrat în dotarea (după ce au fost modernizate) batalionului 5 al regimentului 4 artilerie de apărare antiaeriană (5-4 ADA) reactivat la Ansbach (Germania).

În același timp, US Army a lansat programul M-SHORAD (Maneuver Short-Range Air Defense), bazat pe vehiculul blindat Stryker A1. În acest scop, General Dynamics Land Systems (GDLS) a primit un contract de 230 de milioane de dolari pentru livrarea a 28 de vehicule, echipate cu un modul de misiune dezvoltat de Leonardo DRS în parteneriat cu L3 Harris, Moog și Northrop Grumann, un tun de calibrul 30 mm XM 914, o mitralieră M240 de calibrul 7,63 mm, 4 rachete Stinger și 2 rachete Hellfire, scrie Opex 360.

Laser contra drone

Afacerea s-a desfășurat fără probleme, deoarece, printr-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută, armata SUA a indicat că Batalionul 5 al Regimentului 4 Artilerie de Apărare Aeriană este prima unitate care a pus în serviciu sistemul M-SHORAD, amintind că acesta din urmă este conceput pentru a „apăra forțele de manevră” împotriva dronelor și a altor amenințări aeriene.

Patru exemplare au fost livrate și altele vor urma până la sfârșitul acestui an, obiectivul fiind de a face din Batalionul 5 prima unitate complet operațională „M-SHORAD” a armatei SUA.

Și se vorbește despre echiparea a patru batalioane suplimentare, GDLS fiind notificat, în acest scop, cu o comandă de 1,2 miliarde de dolari în octombrie anul trecut.

Capacitățile acestor Stryker M-SHORAD vor evolua, de asemenea, cu adăugarea unei arme laser cu o putere de 50 kilowați pentru a contracara amenințarea dronelor. Un contract a fost atribuit companiilor Northrop Grumman și Raytheon în acest scop.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger