AcasăȘTIRI EXTERNE„Efectul Ucraina”. Prețurile mondiale la alimente bat record după record

„Efectul Ucraina”. Prețurile mondiale la alimente bat record după record

Prețurile la alimente au atins un nou maxim, crescând cu cel mai rapid ritm lunar din ultimii 14 ani, după ce războiul din Ucraina a lovit oferta de cereale și uleiuri vegetale, într-o schimbare care ar putea face cel mai mare rău în țările mai sărace din întreaga lume.

Indicele prețurilor alimentare din martie de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură(FAO) a urcat la al treilea record la rând, crescând cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce războiul a închis liniile de aprovizionare din Ucraina și Rusia. Indicele a fost cu 12,6% mai mare decât în ​​februarie, o creștere pe care organizația a descris-o drept un „salt uriaș”, notează Financial Times.

„Conflictul din Ucraina sporește îngrijorările cu privire la impactul asupra securității alimentare la nivel mondial”, a declarat Beth Bechdol, director general adjunct al FAO. „Asistăm la creșterea prețurilor la alimente în general.”

Potrivit estimărilor FAO și ale guvernului ucrainean, 20 până la 30% din terenul din Ucraina care produce cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui va rămâne neplantat în această primăvară sau va fi nerecoltat în iulie și august.

Decalajul global care rezultă între cerere și ofertă de alimente și furaje ar putea crește prețurile internaționale la alimente cu încă 22% peste nivelurile lor deja ridicate.

Rusia și Ucraina sunt exportatori importanți de cereale și ulei de floarea soarelui, reprezentând aproximativ 30% din comerțul global cu grâu.

Banca Mondială a avertizat deja că prețurile mai mari la alimente ar putea cauza daune de durată țărilor cu venituri mici și medii și ar putea contribui la împingerea milioanelor de oameni în sărăcie.

Costurile alimentelor reprezintă 17% din cheltuielile de consum în economiile avansate, dar o proporție mult mai mare în țările în curs de dezvoltare. De exemplu, în Africa subsahariană, alimentele reprezintă 40% din cheltuielile de consum.

Inflația prețurilor la alimente a prins deja rădăcini înainte de începerea războiului din Ucraina, după recolte slabe de anul trecut din cauza vremii nefavorabile și a unei reveniri rapide a cererii post-pandemie. Conform FAO, aproape 50 de țări depind de Rusia și Ucraina pentru cel puțin 30% din importurile lor de grâu.

Dacă deficitul de produse alimentare persistă, numărul global al persoanelor subnutrite ar putea crește cu 8 milioane până la 13 milioane, cele mai pronunțate creșteri având loc în Asia-Pacific, urmată de Africa și Orientul Mijlociu.

Cele mai rapide creșteri ale indicelui din martie au fost prețurile uleiurilor vegetale, care au crescut cu 56% față de un an în urmă, până la un nivel record. Prețurile cerealelor au crescut cu 37% de la an la an, de asemenea, la un nivel record.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
386 afisari

4 COMENTARII

  1. Aiureli. Cumva planeta graviteaza in jurul Ucrainei ?! Marii speculanti de pe intreg mapamondul, isi freaca palmele….da Doamne sa mai tina conflictul !

    • Prețurile cresc pentru că așa s-a planificat de demenții de la davos împreună cu sklavii lor din guverne.

  2. Mari iubitori de adevar sunteti ZOILOR !!!
    O sa atarnati in streang pentru complicitate la crime impotriva umanitatii, SCURSURILOR de la acest gunoi de ,,ziar” !

    ,,Forțele Speciale ale SUA au obținut sâmbătă o victorie majoră în războiul împotriva Statului Adânc – arestarea creierului și arhitectului plandemic Dr. Anthony Fauci, a declarat o sursă JAG pentru Real Raw News…
    … Când era în public, Fauci era bine protejat și adesea înconjurat de cel puțin o duzină de paznici înarmați și civili care ar fi fost prinși în focul încrucișat dacă armata l-ar fi prins în aer liber. Și atunci când călătorește la și de la evenimente, Fauci foloseste vehicule momeală pentru a reduce riscul de a fi capturat…
    …„Avem informații foarte bune că Fauci, sâmbătă, avea protecție minimă – doi paznici – și pleaca din D.C. pentru a o vizita pe soția sa, pe care nu o mai văzuse de luni de zile. Statul Adânc i-a ținut separați pentru că au crezut că o vom viza pentru a ajunge la Fauci. Am știut de-a lungul timpului unde au ascuns-o și speram la un asemenea noroc”, a spus sursa noastră. Soția lui Fauci, Christine Grady, stătuse la hotelul Ivy din Baltimore, Maryland, sub un nume fals…Forțele speciale în vehicule civile au condus discret in urma mașinii lui Fauci si intr-o parcare subterană din apropierea hotelului au făcut mișcarea.Au inconjurat masina lui Fauci și au ordonat gardienilor lui Fauci să-și arunce armele de foc pe fereastră.
    „Securitatea lui Fauci s-a conformat, iar Forțele Speciale l-au târât pe Fauci din vehicul, l-au supus și l-au transportat pentru procesare.”
    De altfel, arestarea a avut loc la scurt timp după ce Bloomberg TV a difuzat un interviu înregistrat cu Fauci. În timpul interviului, Fauci a prezis o renaștere a Covid-ului și i-a spus gazdei David Westin că SUA va trebui probabil să reimpună mandate și programe de mască pentru a încuraja cetățenii să primească vaccinuri de rapel mai frecvente…
    Acuzațiile împotriva lui sunt astronomice”, a spus sursa noastră. Aceste acuzații includ trădare, malpraxis medical în masă și conspirație sedițioasă și omucidere penală, potrivit unui mandat de arestare militar.’’

  3. Bai jidanski de Zelenski, baga propaganda noua acum, ca placa ta deja e veche !! Start Nuclear War, asta ar suna cel mai bine, macar rezolvi si tu ceva colo, sa fie bine sa nu fie rau !! Ha ha ha 🙂 Pana la ultimul ukor-na-zi sa va luptati, bai afonule de actoras ratat de Zelenski, cand ai ajuns la penultimul, sa ne anunti, te vom felicita cu un frumos cap in gura !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger