AcasăȘTIRI EXTERNEEfectul „bio” al Gretei Thunberg. Uleiul de prăjit uzat, noua țintă a...

Efectul „bio” al Gretei Thunberg. Uleiul de prăjit uzat, noua țintă a spărgătorilor. Mai profitabil decât cocaina

Efectul „bio” al Gretei Thunberg. Uleiul de prăjit uzat, noua țintă a spărgătorilor. Mai profitabil decât cocaina (Foto: Wine Dharma via Unsplash)

Lupta împotriva încălzirii climatice dusă de activista Greta Thunberg și încurajarea producției de biocarburanți, inclusiv pe bază de ulei alimentar uzat, au dat noi idei.

Ce este lichid, galben și mai profitabil decât traficul de cocaină? Răspuns: uleiul de prăjit uzat. Pe măsură ce prețul uleiului crește, un val de spargeri lovește restaurantele din New York, relatează Wall Street Journal.

Aurul gras

„Băieții câștigă 1.500 de dolari pe zi. Este chiar mai profitabil decât crackul”, spune Sumit Majumdar, proprietarul Buffalo Biodiesel, o firmă care colectează ulei uzat de la restaurante.

În ultimii trei ani, unul dintre clienții săi a fost jefuit de 30.000 de dolari în ulei de gătit. Compania sa se așteaptă să piardă 10 milioane de dolari din furturile de ulei, a spus managerul, în ciuda noilor încuietori la tomberonele restaurantelor cu care lucrează.

Această creștere a prețurilor este cauzată în special de reglementările privind emisiile de CO2 , care încurajează consumul de biocombustibil și, prin urmare, duc la creșterea prețurilor la uleiurile de soia sau de porumb, care sunt folosite atât ca combustibil, cât și pentru alimentație.

Epidemia Covid-19 a pus presiune și asupra sectorului uleiului de palmier, folosit și el pentru prăjit.

Ca pe vremea Împușcatului

Pentru a limita costurile, mai multe lanțuri de restaurante au fost nevoite să-și revizuiască prețurile în sus. David Wagner, care deține două localuri grill în New York, a fost nevoit să crească prețul aripioarelor de pui cu 20% și le cere angajaților săi să nu încălzească prea mult uleiul, astfel încât să se deterioreze mai puțin repede.

Un alt grill servește rondele de ceapă pane pentru că pesmetul impiedica uleiul să se degradeze. Dar cea mai mare provocare rămâne aceea de a supraveghea uleiul râvnit de hoți. Uleiul uzat, care în sine poate fi reciclat în biocombustibil, și-a crescut valoarea în ultimele luni.

Prețuri aproape duble față de anul trecut

Potrivit agenției Fastmarkets The Jacobsen, uleiul uzat este acum vândut cu 1,8 dolari pe kilogram, ceea ce este cu 80% mai scump decât cu un an mai devreme. În iunie, hoții au furat un tomberon de 1.300 de litri care conținea ulei uzat de la un restaurant al lui David Wagner.

Uleiul de prajit nu este singura pradă râvnită de hoți. În Franța, furtul cablurilor de cupru este în creștere. În nord, primarul din Oxelaëre a observat cu uimire într-o duminică la prânz că 25 de stâlpi de iluminat nu erau în funcțiune, scrie Slate.

Printre țintele hoților se numără și convertizoarele catalitice auto, care conțin rodiu, un metal de 14 ori mai scump decât aurul.

Pe scurt, aproape totul este probabil să dispară în numele transformării „eco”. Între timp, s-ar putea să fie necesară în curând instalarea de agenți de securitate în fața McDonald’s, pentru a nu se mânca cartofi cruzi…

author avatar
Tudor Borcea
857 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger