AcasăȘTIRI EXTERNEEfectele încălzirii globale. S-a prăbușit ultima platformă de gheață rămasă intactă în...

Efectele încălzirii globale. S-a prăbușit ultima platformă de gheață rămasă intactă în Arhipelagul Arctic Canadian

ghetar„Ghețarul apocalipsei” se mai ține într-un fir de păr. Omenirea, la un pas de dezastru

Ultima platformă de gheață rămasă intactă în Arhipelagul Arctic Canadian s-a prăbușit, pierzând peste 40% din suprafața sa în doar două zile la sfârșitul lunii iulie, au declarat joi cercetătorii.

Platforma de gheață Milne se află la marginea insulei Ellesmere, pe teritoriul nordic canadian. „Temperaturile ridicate, vântul puternic și apa au făcut ca platforma să fie distrusă”, a anunțat pe Twitter Serviciul canadian al ghețurilor, scrie Reuters.

„Orașe întregi au aceeași dimensiune. Acestea sunt bucăți mari de gheață”, a declarat Luke Copland, un glaciolog la Universitatea din Ottawa, care a făcut parte din echipa de cercetare care studiază platforma de gheață Milne.

Banchiza e mai mare ca Manhattanul

Zona platformei s-a redus cu aproximativ 80 de kilometri pătrați. Prin comparație, insula Manhattan din New York acoperă aproximativ 60 de kilometri pătrați. „Aceasta a fost cea mai mare platformă de gheață plutitoare ce rămăsese intactă și practic s-a dezintegrat”, a spus Luke Copland, care a făcut parte din echipa care a cercetat platforma Milne.

În ultimii 30 de ani, regiunea arctică a avut un ritm de încălzire de două ori mai rapid decât alte zone de pe glob, în urma unui proces cunoscut sub numele de amplificare arctică. Însă în acest an temperaturile au fost și mai mari, iar gheața polară a atins cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Vara în Arctica canadiană în acest an, în special, a fost cu 5 grade Celsius peste media de 30 de ani, a spus Copland.

Ghețar uriaș de pe Mont Blanc, la un pas să se prăbușească

S-a dat alarma, ieri în nordul Italiei, unde un fragment din gheţarul Planpincieux, situat în partea italiană a masivului Mont Blanc, risca să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Autoritățile au evacuat de urgență zeci de rezidenţi şi turişti din zonă.

Volumul de gheaţă aflat pe punctul de a se desprinde este estimat la 500.000 de metri cubi, potrivit News.ro. Circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc la Val Ferret, a fost sistată, se precizează într-o ordonanţă emisă de această municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.

author avatar
Andreea Vlad
675 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger