Unul dintre cei mai mari angajatori din Europa, Germania, a fost lovit din plin de pandemia de coronavirus și efectele dezastruoase pe care le are și din punct de vedere economic. Astfel, piața muncii din țara în care lucrează mii de români va avea nevoie de o perioadă de 3 ani pentru a se putea redresa, potrivit oficialilor germani.
Anunțul a fost făcut de Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă (BA), care a precizat „Cu certitudine nu vom reveni la nivelul normal înainte de 2022 sau 2023. Dar cred că revenirea va avea loc”.
Piața muncii din Germania, grav afectată de pandemie: Milioane de oameni nu au un loc de muncă
Numărul persoanelor care își caută un loc de muncă în statul unde lucrează și mii de români a ajuns la 2,943 milioane, după creștere de 69.000 din luna iunie.
În plus, rata șomajului a crescut cu 0,1 procente, ajungând la 6,4% în luna iunie.
Specialiștii susțin că numărul persoanelor care își caută un loc de muncă va crește și în perioada următoare, probabil cu încă 120.000. Astfel, rata șomajului ar putea ajunge la 6,6%.
Detlef Scheele a precizat că se așteaptă la o creștere a ratei șomajului, însă susține că probabil numărul celor care își caută un loc de muncă nu va depăși cifra de 3 milioane.
„În prezent ne aşteptăm la o scădere a activităţii economice cauzată în principal de efectele pandemiei. De fapt piaţa forţei de muncă este într-o stare bună”, a mai explicat oficialul german.
Programul „Kurzarbeit” stârnește controverse – Amână dezastrul sau reprezintă un adevărat ajutor?
Șeful Oficiului Federal pentru Muncă a respins temerile că actualul program întârzie doar concedierile şi chiar intrarea în insolvenţă a companiilor.
Programul „Kurzarbeit” reprezintă o schemă de ajutor financiar pentru companii prin care acestea pot acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care muncesc mai puţin timp.
„Programul de lucru redus funcţionează. În acest moment, nu avem indicii privind un val extins de concedieri”, a punctat oficialul.