AcasăȘTIRI EXTERNEEfectele crizei energetice. Întreruperile și raționalizarea pot opri telefoanele mobile iarna aceasta

Efectele crizei energetice. Întreruperile și raționalizarea pot opri telefoanele mobile iarna aceasta

Efectele crizei energetice. Întreruperile și raționalizarea pot opri telefoanele mobile iarna aceasta / Foto: printscreen

Înainte vreme de neconceput, telefoanele mobile ar putea rămâne nefuncționale în Europa în această iarnă, dacă întreruperile de curent sau raționalizarea energiei vor afecta părți din rețelele de telefonie mobilă din regiune.

Decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaze pe ruta cheie de aprovizionare a Europei în urma conflictului din Ucraina a crescut șansele de penurie de energie electrică. În Franța, situația este înrăutățită de oprirea mai multor centrale nucleare pentru întreținere.

Fără plasă de siguranță

Oficialii din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă grea va pune la încercare infrastructura de telecomunicații din Europa, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul. În prezent, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față unor întreruperi generalizate ale energiei electrice, au declarat patru directori din domeniul telecomunicațiilor, ceea ce ridică perspectiva unor întreruperi ale telefoniei mobile.

Țările UE, printre care Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că comunicațiile pot continua chiar dacă întreruperile de curent ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telecomunicații, iar cele mai multe dintre ele au baterii de rezervă care durează aproximativ 30 de minute pentru a face să funcționeze antenele de telefonie mobilă.

În Franța, un plan prezentat de distribuitorul de electricitate Enedis, include potențiale întreruperi de energie electrică de până la două ore în cel mai rău caz, au declarat două surse familiare cu acest subiect. Întreruperile generale de curent ar urma să afecteze doar anumite părți ale țării, prin „rotație”. Serviciile esențiale, precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate, au declarat sursele, scrie Market Screener.

Telefonia mobilă, pe lista clienților prioritari?

Federația Franceză de Telecomunicații (FFT), un grup de lobby care reprezintă Orange, Bouygues Telecom și SFR al Altice, a pus în discuție Enedis pentru incapacitatea sa de a feri antenele de întreruperile de curent. Enedis a precizat că este capabilă să izoleze secțiuni ale rețelei pentru a alimenta clienții prioritari, cum ar fi spitalele, instalațiile industriale cheie și armata și că este la latitudinea autorităților locale să adauge infrastructura operatorilor de telecomunicații pe lista clienților prioritari.

Companiile de telecomunicații din Suedia și Germania și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la potențialele penurii de energie electrică în fața guvernelor lor, au declarat mai multe surse familiare cu acest subiect.

Autoritatea suedeză de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, PTS, colaborează cu operatorii de telecomunicații și cu alte agenții guvernamentale pentru a găsi soluții, a precizat aceasta. Aceasta include discuții despre ce se va întâmpla dacă energia electrică va fi raționalizată. PTS finanțează achiziția de stații de combustibil transportabile și stații de bază mobile care se conectează la telefoanele mobile pentru a face față întreruperilor de curent mai lungi, a declarat un purtător de cuvânt al PTS.

Lobby-ul italian al telecomunicațiilor a declarat pentru Reuters că dorește ca rețeaua de telefonie mobilă să fie exclusă de la orice întrerupere a alimentării cu energie electrică sau a economisirii de energie și că va ridica această problemă în fața noului guvern italian.

Întreruperile de curent cresc probabilitatea ca componentele electronice să cedeze dacă sunt supuse unor întreruperi bruște, a declarat într-un interviu Massimo Sarmi, șeful lobby-ului telecomunicațiilor.

La rândul lor, producătorii de echipamente de telecomunicații Nokia și Ericsson colaborează cu operatorii de telefonie mobilă pentru a atenua impactul penuriei de energie electrică, au declarat trei surse.

Operatorii europeni de telecomunicații trebuie să își revizuiască rețelele pentru a reduce consumul suplimentar de energie și să își modernizeze echipamentele prin utilizarea unor modele radio mai eficiente din punct de vedere energetic, au declarat cei patru directori din domeniul telecomunicațiilor.

Pentru a economisi energie, companiile de telecomunicații folosesc software pentru a optimiza fluxul de trafic, pentru a face turnurile să „doarmă” atunci când nu sunt utilizate și pentru a dezactiva diferite benzi de spectru, au declarat sursele familiare cu această chestiune.

Menținerea serviciilor critice și stocarea energiei

Operatorii de telecomunicații colaborează, de asemenea, cu guvernele naționale pentru a verifica dacă există planuri de menținere a serviciilor critice. În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de site-uri de radiocomunicații mobile (turnuri), iar sistemele sale de alimentare mobilă de urgență nu pot susține decât un număr mic dintre acestea în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Deutsche Telekom va utiliza sisteme mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, a precizat acesta.

Franța are aproximativ 62.000 de turnuri de telefonie mobilă, iar industria nu va putea să echipeze toate antenele cu baterii noi, a declarat Liza Bellulo, președintele FFT. Obișnuite cu o alimentare neîntreruptă cu energie electrică de zeci de ani, țările europene nu au de obicei generatoare care să asigure o rezervă de energie pentru perioade mai lungi.

„Suntem un pic răsfățați poate în mari părți ale Europei, unde energia electrică este destul de stabilă și bună”, a declarat un director din industria telecomunicațiilor. „Investițiile în domeniul stocării energiei au fost poate mai puține decât în alte țări”.

author avatar
Tudor Borcea
418 afisari

4 COMENTARII

  1. Mai sus e stirea ca se bst sici pt cel mai tare intetnet si noi nu o sa avem energie nici pt tel???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger