AcasăȘTIRI EXTERNEEfectele Covid-19. „Alertă roșie” pentru vaccinarea copiilor la nivel mondial. „Impactul va...

Efectele Covid-19. „Alertă roșie” pentru vaccinarea copiilor la nivel mondial. „Impactul va fi măsurat în vieți”

Efectele Covid-19. „Alertă roșie” pentru vaccinarea copiilor la nivel mondial. „Impactul va fi măsurat în vieți” / Foto: printscreen

Criza Covid-19 și dezinformarea se află în spatele celui mai mare declin continuu al imunizării copiilor împotriva altor boli din ultimele aproape trei decenii, potrivit unui raport al OMS și al UNICEF publicat joi.

Proporția de copii care primesc toate cele trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și poliomielitei (DTP) a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021. Acest vaccin este utilizat ca indicator cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial. Această scădere în 2020 și 2021 urmează unui deceniu de ameliorări în domeniu.

„Impactul va fi măsurat în vieți”

„Acesta este un semnal de alarmă pentru sănătatea copiilor. Asistăm la cel mai mare declin continuu al imunizării copiilor din ultima generație”, a declarat Catherine Russell, director executiv al Unicef. „Impactul va fi măsurat în vieți”, a avertizat ea.

Aproximativ 25 de milioane de copii nu au primit una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2021. Aceasta înseamnă cu 2 milioane mai mulți decât în 2020 și cu 6 milioane mai mulți decât în 2019. Dintre aceste 25 de milioane, 18 milioane nu au primit nicio doză, majoritatea în țările cu venituri medii și mici – inclusiv India, Nigeria, Indonezia, Etiopia și Filipine.

Motivele acestei scăderi sunt multiple: conflicte, creșterea dezinformării și probleme de aprovizionare sau de continuitate a asistenței medicale legate de pandemia Covid-19. Se spera că în anul 2021 se va începe să se recupereze decalajul  dar în schimb ratele de vaccinare au continuat să scadă în toate regiunile lumii, informează Le Journal de Montreal.

Această acoperire vaccinală scăzută a dus la apariția unor epidemii de rujeolă și poliomielită care puteau fi prevenite în ultimele 12 luni, se arată în raport. Aproximativ 24,7 milioane de copii nu au primit prima doză împotriva rujeolei în 2021, cu peste 5 milioane mai mulți decât în 2019. Alți 14,7 milioane de copii nu au primit a doua doză.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei pentru prima doză a fost de 81% în 2021, cea mai mică din 2008 încoace. Această veste proastă vine într-un moment în care ratele de malnutriție sunt, de asemenea, în creștere. Un copil subnutrit are deja un sistem de apărare imunitară mai slab și, prin urmare, este mai probabil să dezvolte cazuri grave ale acestor boli care pot fi prevenite.

„Trebuie să recuperăm decalajul în ceea ce privește imunizarea milioanelor de copii, altfel vom asista inevitabil la mai multe epidemii, la mai mulți copii bolnavi și la o mare presiune asupra sistemelor de sănătate deja tensionate”, a declarat Catherine Russell.

author avatar
Tudor Borcea
483 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger