Victima unei reputații proaste, vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 este evitat de populațiile din Franța și Germania, obligând autoritățile să-și înmulțească mesajele liniștitoare pentru a evita expirarea stocurilor.
„Dacă acesta este vaccinul care mi se oferă, desigur îl voi lua”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, care s-a implicat personal, lăudând un vaccin „sigur” conform criteriilor autorităților sanitare.
Vaccinul nu a fost recomandat anterior persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din Franța, dar ministrul Sănătății, Olivier Véran, a anunțat luni seara că utilizarea acestuia va fi extinsă la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani care prezintă comorbidități.
Cei cu vârsta de 75 de ani și peste vor continua să fie vaccinați cu vaccinuri Pfizer/BioNTech sau Moderna.
Pe aceeași partitură ca și Macron, cancelarul german Angela Merkel, a lăudat, luna trecută un „vaccin în care putem avea încredere” și le-a cerut germanilor să nu facă un triaj între diferite laboratoare pentru a se vaccina.
La 8 februarie, Olivier Véran a dat un exemplu, vaccinându-se cu o doză AstraZeneca în fața camerelor.
Această unanimitate în favoarea vaccinului suedezo-britanic reflectă o situație de urgență în Germania și Franța, în condițiile în care cele două țări se luptă să-și vândă cantitățile de vaccinuri AstraZeneca primite.
În Franța, au fost administrate doar 270.000 de doze (din 1,6 milioane disponibile), un raport aproape similar cu cel din Germania, care a folosit 240.000 de doze (din 1,45 milioane).
Trebuie spus că vaccinul AstraZeneca nu se bucură de o bună reputație, în primul rând pe problema presupusei sale eficacități mai mici la persoanele cu vârsta peste 65 de ani și împotriva anumitor variante.
„AstraZeneca bashing”
Criticile nu se opresc aici. Au fost raportate reacții adverse nedorite în mai multe spitale din Franța, unde lucrătorii din domeniul sănătății au fost vaccinați cu AstraZeneca, în principal simptome asemănătoare gripei.
Fenomenul a fost suficient de grav încât unele spitale, precum cel din Saint-Lô din Normandia (nord-vest) și-au suspendat vaccinarea. Funcționarea spitalului a fost afectată de prea multe persoane aflate în concediu medical după injectare.
În prezent, unele țări precum Statele Unite nu au validat încă vaccinul AstraZeneca.
Deci, pentru a evita un „AstraZeneca bashing”, așa cum a deplâns președintele sindicatului medicilor generaliști francezi, Jacques Battistoni, autoritățile se angajează într-o campanie de reabilitare.
„Din rațiuni profund nedrepte (…) se consideră că (vaccinul) mai puțin eficient sau de-a dreptul mai puțin eficient decât vaccinurile ARN precum vaccinul Pfizer sau vaccinul Moderna”, explică Alain Fischer, expert guvernamental francez în domeniu, asigurând că dimpotrivă, studii recente arată o eficiență mai mare.
În Scoția, un studiu a arătat că, la patru săptămâni după administrarea unei prime doze, riscul de spitalizare a fost redus cu 85% cu vaccinul Pfizer / BioNTech și cu 94% cu cel al AstraZeneca/ Oxford, în raport cu persoanele care nu au primit vaccin.
Un alt studiu, realizat în condiții reale, în Marea Britanie în rândul celor cu vârste de peste 70 de ani, de Public Health England, arată că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt „extrem de eficiente” după o primă doză, în special la spitalizări.
Germania: nici o doză să nu fie nefolosită
Vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna se bazează pe tehnologia ARN mesager, în timp ce cel al AstraZeneca este bazat pe vector viral, dar are avantajul de a fi mai ieftin și mai ușor de depozitat, scrie La Presse.
În Germania, mai mulți oficiali sunt îngrijorați de expirarea potențială a vaccinurilor neutilizate.
Șeful guvernului Bavariei (sud), Markus Soeder, a cerut ca „nicio doză de vaccin AstraZeneca să nu fie lăsată de-o parte sau aruncată. Fiecare zi contează ”, a susținut el.
„Ar trebui să ne relaxăm reglementările stricte și să vaccinăm oamenii, chiar și pe cei care nu se numără printre persoanele prioritare”, a declarat președintele regiunii Baden-Württemberg (sud-vest), Winfried Kretschmann.
Angela Merkel urmează să se întâlnească miercuri cu oficiali din fiecare regiune pentru a discuta următorii pași în lupta împotriva pandemiei.