AcasăȘTIRI EXTERNEEfect limitat al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei. Duș rece de la...

Efect limitat al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei. Duș rece de la FMI

Efect limitat al sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei. Duș rece de la FMI / Foto: Facebook

În pofida războiului din Ucraina, economia Rusiei ar urma să scadă puțin mai puțin decât se așteaptă în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Dacă economia mondială este prinsă într-o spirală inflaționistă, Rusia ar trebui, în acest an, să fie mai puțin penalizată de sancțiunile internaționale decât se așteapta, a subliniat marți, FMI.

Rezistență la sancțiuni

În plus, țările europene, pe de altă parte, suferă mai mult decât se așteptau din cauza sancțiunilor. Creșterea produsului intern brut (PIB) al Rusiei ar trebui să se contracte cu 6,0% în 2022, anticipează FMI, ceea ce este mult mai puțin decât prăbușirea de 8,5% pe care miza în previziunile sale anterioare, publicate în aprilie.

„Se așteaptă ca economia rusă să se fi contractat mai puțin decât se aștepta în al doilea trimestru, exporturile de țiței și cele non-energetice rezistând mai bine decât se preconiza”, a precizat instituția în raportul său.

„În plus, cererea internă arată și ea o oarecare rezistență, datorită limitării efectului sancțiunilor asupra sectorului financiar intern și a unei slăbiri mai puțin decât se aștepta a pieței muncii”, a adăugat instituția, scrie Le Point.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, țările occidentale au impus o serie de sancțiuni Rusiei pentru a o sugruma financiar și economic. Cu toate acestea, se așteaptă ca efectele acestor sancțiuni să se facă simțite mai mult decât se preconiza în 2023, când FMI se așteaptă ca economia rusă să se reducă cu 3,5%, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât prognoza sa anterioară.

Efect de bumerang în Europa

Pe de altă parte, „efectele războiului asupra principalelor economii europene au fost mai negative decât se aștepta”, spune FMI. Previziunile de creștere economică pentru 2022 au fost reduse pentru Germania (-0,9 puncte până la 1,2%), Franța (-0,6 puncte până la 2,3%) și Spania (-0,8 puncte până la 4,0%).

Aceste consecințe mai puternice se datorează „creșterii prețurilor la energie, precum și scăderii încrederii consumatorilor și încetinirii activității din industria prelucrătoare ca urmare a întreruperilor persistente ale lanțului de aprovizionare și a costurilor mai mari ale materiilor prime”, precizează FMI.

Iar o încetare completă a exporturilor de gaze rusești ar reduce „semnificativ” creșterea economică în zona euro în 2022 și 2023. Acest lucru ar forța țările europene să pună în aplicare raționalizarea energiei, afectând sectoare industriale importante.

author avatar
Tudor Borcea
387 afisari

4 COMENTARII

  1. După ce Greta a fost furioasă că nu vrem să salvăm planeta, Putin a hotărât să facă ceva concret. Fără gaz Europa e verde!

  2. Poporului rus si lui Putin, sa le dea Dumnezeu nici mai mult , nici mai putin bine decit dupa faptele si gindurile lor ! Amin.

  3. Greta !? Cine ma-sa e copilul asta tembel care toaca precum o flasneta ce ii dicteaza mafia economica-financiara mondiala ? Nerusinata, pina acum citiva ani facea pe ea si acum vrea ce nu poate face nimeni !Rusine robotel tembel, la resetat cu tine !

  4. Victorie pentru Rusia impotriva NATO care sint condusi de drogati pedofili ,poponari si transgender

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger