Cauta

Ecrane negre în „Orașul luminilor”. Paris stinge reclamele luminoase / Blackout ca în timpul războiului

Municipalitatea din Paris a votat pentru stingerea publicității luminoase pe timp de noapte începând cu 1 decembrie. Aceasta este o măsură luată în cadrul planurilor de „sobrietate energetică”, pentru a face față creșterii prețurilor la energie.

Mai este capitala Franței „Orașul luminilor”?. Ca răspuns la criza energetică, primăria din Paris va cere ca, de la 1 decembrie, să nu mai existe publicitate luminoasă pe străzile sale pe timp de noapte. De la începutul toamnei, capitala Franței și-a redus deja iluminatul pe clădiri mai devreme decât de obicei.

„Sobrietatea energetică”, noua limbă de lemn a economisirii

Textul, votat miercuri în consiliul municipal de către majoritatea de stânga și opoziția „macronistă”, în ciuda criticilor sale, devansează un decret guvernamental publicat la începutul lunii octombrie.

Primăria cere Clear Channel, operatorul privat care gestionează aceste panouri publicitere, să stingă toate aceste dispozitive de la ora 23.45 până la ora 6 dimineața. Măsura se referă la: panouri informative cu afișaj electric sau electronic, panouri publicitare digitale, retroiluminate sau derulante. Dar nu și la panourile destinate informării privind serviciile publice, siguranța rutieră și accesul la drepturi.

Compania JC Decaux, a doua companie de publicitate outdoor din lume, care administrează coloanele publicitare Morris, panourile retroiluminate ale chioșcurilor de presă și adăposturile pentru pasagerii care folosesc transportul în comun, a fost rugată să le stingă la ora 1. Clear Channel și JCDecaux și-au dat acordul pentru acest proiect, scrie Euronews.

Un „efort colectiv”, sub amenințarea sancțiunilor

De asemenea, primăria le cere operatorilor de transport din regiune să se alinieze la ora 23.45 pentru stingerea panourilor luminoase din stațiile de metrou, RER și autobuz, „în funcție de orele de serviciu”.

În cazul în care Ile-de-France Mobilités (IDFM), autoritatea de reglementare a transporturilor din regiunea Ile-de-France, nu participă la acest „efort colectiv”, municipalitatea va utiliza „toate pârghiile de sancționare, chiar și suspendarea unei părți din contribuția sa la IDFM”, se precizează în text.

De asemenea, de la 1 noiembrie, municipalitatea dorește ca toți agenții economici (magazine, birouri) sau asociațiile să își stingă panourile și ecranele „de îndată ce aceste organizații își încetează activitatea zilnică și aceste spații nu mai sunt ocupate”, sub sancțiunea unor amenzi și sancțiuni administrative.

În septembrie, primarul PS, Anne Hidalgo, a anunțat un prim set de măsuri de sobrietate energetică pentru a „da un exemplu” și a reduce consumul de energie al capitalei cu 10%. Printre acestea se numără oprirea iluminării Turnului Eiffel la ora 23.45, în loc de ora 01.00, și oprirea iluminării clădirilor municipale, inclusiv a Primăriei și a Turnului Saint-Jacques, începând cu ora 22.00.

 

Prețurile la energie au crescut vertiginos în ultimele luni, pe fondul tensiunilor legate de invazia rusă în Ucraina, ceea ce a forțat persoanele fizice, întreprinderile și organismele publice să încerce să își reducă consumul.

Ultimele stiri

  • Nu s-au cuminţit nici în puşcărie! Cum au înşelat trei deținuți din Alba mai mulți bătrâni
  • Ai maşina înmatriculată în Bucureşti? Ghinion! Vei plăti mai mult pentru poliţa de asigurare RCA
  • Salariul uriaş de care ai nevoie ca să-ţi mai cumperi un apartament în Bucureşti. Băncile nici nu te bagă în seama fără leafa asta!
  • Intermediarii au „aruncat în aer” preţurile! Leguma care pleacă de la 1 leu/kg şi ajunge la 7 lei/kg, la tarabă
  • Denunţătorul misterios din dosarul lui Florian Coldea rupe tăcerea: „Mi s-a spus – ciocul mic! În spate sunt trei generali SRI”
  • Poza Zilei
  • Horoscop 30 mai 2024 – Pe plan profesional sunt sanse să aveți realizări frumoase
  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Exit mobile version