AcasăȘTIRI EXTERNEEconomiile mondiale și-au dublat sprijinul pentru combustibilii fosili / Greta Thunberg a...

Economiile mondiale și-au dublat sprijinul pentru combustibilii fosili / Greta Thunberg a predicat în pustiu

Economiile mondiale și-au dublat sprijinul pentru combustibilii fosili / Greta Thunberg a predicat în pustiu / Foto: Facebook

Potrivit unei analize publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), marile economii au sporit considerabil sprijinul acordat pentru producția și consumul de cărbune, petrol și gaze naturale. Multe țări au dificultăți în a găsi un echilibru între angajamentele de lungă durată de eliminare treptată a subvențiilor ineficiente pentru combustibilii fosili și eforturile de a proteja gospodăriile de creșterea prețurilor la energie.

Noile date ale OCDE și IEA arată că sprijinul guvernamental global pentru combustibilii fosili în 51 de țări din întreaga lume aproape că s-a dublat, ajungând la 697,2 miliarde de dolari în 2021, de la 362,4 miliarde în 2020, pe măsură ce prețurile energiei au crescut odată cu redresarea economiei mondiale.

Creșterea prețurilor vs protejarea consumatorilor

În plus, se anticipează că subvențiile pentru consum vor crește și mai mult în 2022, din cauza creșterii prețurilor la combustibili și a consumului de energie. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat creșteri puternice ale prețurilor la energie și a subminat securitatea energetică. Creșterile semnificative ale subvențiilor pentru combustibilii fosili încurajează însă consumul risipitor, fără a ajunge neapărat la gospodăriile cu venituri mici”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, informează World Oil.

„Trebuie să adoptăm măsuri care să-i protejeze pe consumatori de efectele extreme ale forțelor schimbătoare ale pieței și ale forțelor geopolitice, într-un mod care să ne ajute să ne menținem pe drumul spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, precum și spre securitatea energetică și accesibilitatea energetică”.

OCDE și IEA produc baze de date complementare care oferă estimări ale diferitelor forme de sprijin guvernamental pentru combustibilii fosili. Actualele estimări combinate OCDE-IEA acoperă 51 de economii majore, care cuprind OCDE, G20 și alte 33 de economii mari producătoare și consumatoare de energie, reprezentând aproximativ 85% din totalul aprovizionării cu energie la nivel mondial.

Analiza OCDE a transferurilor bugetare și a scutirilor fiscale legate de producția și utilizarea cărbunelui, petrolului, gazelor și a altor produse petroliere în economiile G20 a arătat că sprijinul total pentru combustibilii fosili a crescut la 190 de miliarde dolari în 2021, de la 147 de miliarde în 2020.

Sprijinul acordat producătorilor a atins niveluri care nu au mai fost observate anterior în cadrul eforturilor de urmărire ale OCDE, ajungând la 64 de miliarde de dolari în 2021 – în creștere cu aproape 50% de la an la an și cu 17% peste nivelurile din 2019. Aceste subvenții au compensat parțial pierderile producătorilor din cauza controalelor interne ale prețurilor, deoarece prețurile globale ale energiei au crescut brusc la sfârșitul anului 2021.

Estimarea sprijinului acordat consumatorilor a ajuns la 115 miliarde de dolari, în creștere de la 93 de miliarde de dolari în 2020.

IEA realizează estimări privind subvențiile pentru combustibilii fosili comparând prețurile de pe piețele internaționale și prețurile plătite de consumatorii interni, care sunt menținute la un nivel scăzut în mod artificial prin măsuri precum reglementarea directă a prețurilor, formule de stabilire a prețurilor, controale sau taxe la frontieră și mandate de achiziție sau de furnizare pe piața internă.

Acoperind 42 de economii, IEA constată că sprijinul acordat consumatorilor a crescut la 531 de miliarde de dolari în 2021, mai mult decât triplu față de nivelul lor din 2020, datorită creșterii vertiginoase a prețurilor la energie.

author avatar
Tudor Borcea
451 afisari

5 COMENTARII

  1. & Ca evoluțiile și revoluțiiile tehnologică , recuperare medicală și adaptare la condiții noi, ? Gestionarea informațiior noi specifice „evoluțiilor și progresului” și a asimilării lor, ?

  2. Gretutza e bine, mersi. A facut 1.000.000 (1 milion sa priceapa si trotinetistii) de euroi in „anul sabatic” (anul cat a chiulit de la scoala), a terminat un liceu de muzica si poate a luat si echivalentul BAC-ului la trombon. Ma apuc si io de militat la „schimbarile astea clismatice”, ca sunt fraieri care scot banutul la greu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger