AcasăȘTIRI EXTERNEEconomia SUA ar putea fi zdruncinată după ce Trump a semnat mai...

Economia SUA ar putea fi zdruncinată după ce Trump a semnat mai multe ordine executive

Economia SUA ar putea fi zdruncinată după ce Trump a semnat mai multe ordine executiveEconomia SUA ar putea fi zdruncinată după ce Trump a semnat mai multe ordine executive

Președintele Donald Trump a încercat să-și afirme puterea executivă, semnând sâmbătă patru acțiuni privind scutirile din timpul pandemiei de coronavirus, una dintre ele făcând referirea la mărirea ajutorului de șomaj cu până la 400 de dolari.

Mișcarea președintelui american vine în contextul în care democrații și Casa Albă nu au reușit în această săptămână să ajungă la un acord cu privire la un proiect de lege stimulativ.

Dar acel memorandum referitor la mărirea ajutoarelor de șomaj – din care 25% trebuie să fie asigurate de fiecare stat – este condiționat de mai multe lucruri nespecificate de Casa Albă și este privit ca un efort greoi, care s-ar putea să nu ajute prea multe persoane aflate în șomaj.

Celelalte trei acțiuni pe care le-a semnat includ un memoriu privind scutirea de impozit pentru americanii care au salariu anual mai mic de 10.000 de dolari, un ordin executiv privind „asistența pentru chiriași și proprietari de case” și un memorandum privind amânarea ratelor pentru împrumuturile studențești.

Trump mărește ajutorul de șomaj, deși oficialii susțin că nu sunt bani

„Acționez pentru a oferi încă 400 de dolari e săptămână și beneficii extinse. Este generos, dar vrem să avem grijă de oamenii noștri”, a declarat Trump despre memorandumul său privind ajutoarele de șomaj în timp ce se afla la clubul său de golf din Bedminster, New. Jersey.

Dar este mai complicat de atât. Un stat trebuie să fie de acord să încheie un acord financiar cu guvernul federal pentru orice șomer pentru a obține oricare dintre beneficiile suplimentare. De asemenea, guvernul federal le solicită statelor să asigura un procent de 5% din ajutorul suplimentar de șomaj, ceea ce înseamnă 100 de dolari pe săptămână din cei 400.

Ordinele executive, într-un amalgam complicat

Până la 44 de miliarde de dolari din Fondul de ajutor pentru dezastre ar fi disponibil pentru „asistență salarială” pentru a suplimenta plățile statului, potrivit memorandumului emis de Casa Albă la scurt timp după conferința de presă a lui Trump.

Dar, când a fost întrebat despre acțiunea executivă a președintelui, solicitând statelor să plătească 25% din șomajul de 400 de dolari, un oficial dintr-un stat de nord-est condus de un guvernator democratic a râs, relatează CNN.

„Nu avem acești bani”, a anunțat oficialul.

Acest oficial a continuat să spună că nu au fost avertizați dinainte de această acțiune executivă și că, în urma pandemiei, fondurile lor sunt deja distribuite în totalitate.

Economia SUA ar putea fi zdruncinată

De fapt, statele au solicitat Congresului să le ofere în plus 500 de miliarde de dolari pentru a ajuta la creșterea bugetelor, care au fost grav afectate de pierderea veniturilor fiscale pe fondul pandemiei. Acesta a fost unul dintre principalele puncte divergente dintre democrați, care doresc să aloce beneficiile suplimentare, și republicani, care nu doresc să salveze „statele prost gestionate”.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
306 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” Am hotarat , in aceasta dimineata , sa majoram ajutorul social de la 500 la 800 de lei ” !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger