Cauta

Economia globală: SUA și China, sprinteri de neoprit

Statele Unite au pompat 1.900 miliarde de dolari în stimulente bugetare și își reiau rolul de gardian al economiei mondiale. Economia Chinei a rezistat șocului pandemiei de coronavirus și a obținut creșteri.

Spre deosebire de perioada de după criza financiară din 2008, redresarea economică globală și spijinul fiscal diferă de la o graniță la alta. Printre cei întârziați se află cele mai multe piețe emergente și zona euro. Rezultatul: ar putea dura ani de zile pentru ca porțiuni din lume să se alăture SUA și Chinei pentru a-și reveni complet de la pandemie. Până în 2024, producția mondială va fi în continuare cu 3% mai mică decât se prevedea înainte de criza sanitară, țările dependente de turism și servicii suferind cel mai mult, potrivit FMI. Analiștii de la Bloomberg Economics au arătat o creștere globală de aproximativ 1,3%  în primele trei luni ale acestui an. Dar, în timp ce SUA și China au revenit, alte economii majore se contractează: Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Japonia. Pe piețele emergente, Brazilia, Rusia și India sunt în mod clar depășite de China, notează Al Jazeera. Pentru întregul an, Bloomberg Economics estimează o creștere de 6,9%, cea mai rapidă înregistrare datând din anii 1960. În spatele perspectivelor de încetinire a pandemiei și redeschiderea afacerilor se află extinderea stimulului SUA și trilioane de dolari în economii acumulate, dar și campaniile de vaccinare. În timp ce SUA au administrat doze echivalente cu aproape un sfert din populația sa, Uniunea Europeană nu a atins încă 10%, în timp ce ratele din Mexic, Rusia și Brazilia sunt sub 6%. În Japonia, cifra este mai mică de 1%. Nathan Sheets, fost oficial al Rezervei Federale, a declarat că se așteaptă ca SUA să folosească reuniunile virtuale din această săptămână ale FMI și ale Băncii Mondiale pentru a argumenta că acum nu este momentul ca țările să renunțe la sprijinirea economiilor lor. Economistul-șef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman, susține că nu a văzut un decalaj atât de mare în ultimii 20-25 de ani în ceea ce privește performanța scontată a SUA și a altor țări dezvoltate în comparație cu piețele emergente. Acest lucru se datorează în parte diferențelor de distribuție a vaccinului anti-Covid. Dar se rezumă și la alegerile de politică economică pe care le fac diferite țări.

Ultimele stiri

  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Exit mobile version