AcasăȘTIRI EXTERNEEconomia Europei: vine iarna stagnării?

Economia Europei: vine iarna stagnării?

O reapariție a cazurilor de coronavirus în Europa alimentează temerile că redresarea economică a continentului în urma pandemiei ar putea fi pusă în pericol de o altă iarnă grea.

Până acum, noul val de Covid-19 are doar un impact limitat asupra activității afacerilor din cele 19 țări care folosesc euro.

Indicele managerilor de achiziții de la IHS Markit, un indicator cheie al economiei, a crescut în noiembrie, după ce a scăzut la cel mai scăzut nivel din șase luni în octombrie.

Dar așteptările pentru viitor se întunecă. Austria a revenit la un blocaj national. Creșterea vertiginoasă a infecțiilor în Germania înseamnă că cea mai puternică economie europeană va  impune restricții ample. Franța ar putea urma politici similare.

Încrederea consumatorilor în zona euro a scăzut „puternic” în noiembrie, potrivit Comisiei Europene. IHS Markit a raportat că așteptările companiilor în această lună pentru producția economică viitoare „s-au deteriorat până la cel mai scăzut nivel din ianuarie”, în timp ce valul Covid “va provoca perturbări în economie în  decembrie”.

Europa a fost lovită devastator de pandemie în 2020. Producția economică a scăzut cu 6,3% în zona euro, comparativ cu o scădere de 3,4% în Statele Unite.

Dar regiunea a revenit în ultimele luni, deoarece ratele de vaccinare au crescut. Produsul intern brut din zona euro a crescut cu 2,2% între iulie și septembrie, comparativ cu trimestrul precedent.

Multe depind acum de modul în care se desfășoară situația în Germania, a declarat pentru CNN Jessica Hinds, economist la Capital Economics. Ea crede că este „plauzibil” ca Europa să stagneze la sfârșitul anului dacă cea mai mare economie a sa intră într-un blocaj.

De  miercuri, angajații germani trebuie să prezinte un test Covid negativ, starea lor de vaccinare sau dovada recuperării de la virus pentru a merge la muncă. Dacă nu pot lucra de acasă, este posibil să nu fie plătiți.

Iar de sâmbătă, Berlinul va interzice rezidenții nevaccinați din hoteluri, restaurante, baruri și magazine, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor.

Sectorul de producție din Germania rămâne, de asemenea, sub presiune, deoarece problemele lanțului de aprovizionare continuă să pună presiune pe toate companiile.

Pe lângă cazurile de Covid, Europa se confruntă cu creșterea inflației și o criză a aprivizionării cu energie care va scumpi facturile pentru această iarnă și va afecta și mai mult cheltuielile consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu cand vrea sa piarda pe cineva mai intai ii ia mintile.Germania se infunda pe zi cetrece in gaura neagra a fascismului.De fapt a fost mereu acolo.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger