AcasăȘTIRI EXTERNEEcologiștii își răcesc gura de pomană: Poluatorul Planetei redeschide mai multe mine...

Ecologiștii își răcesc gura de pomană: Poluatorul Planetei redeschide mai multe mine de cărbune

China, cel mai mare producător și consumator mondial de cărbune, și totodată marele poluator al lumii, a autorizat redeschiderea acestor mine, pe o perioadă de un an.

Este vorba de 15 mine de cărbune cu o capacitate anuală combinată de 43,5 milioane de tone. Amplasate în provinciile din nord, inclusiv Shanxi și regiunea Xinjiang, aceste mine ar urma să ajute la creşterea producţiei de cărbune cu 150.000 de tone pe zi, în contextul unei creșteri majore a cererii de electricitate.

Decizia vine la o săptămână după ce autorităţile chineze au autorizat redeschiderea a 38 de mine de cărbune din Mongolia interioară.

60% din necesarul de energie primară a Chinei, care este cel mai mare emintent de gaze cu efect de seră, este satisfăcută de cărbune.

Pe de altă parte, China este şi ţara care investeşte cel mai mult în energie regenerabilă iar autorităţile de la Beijing au promis că vor ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile au fost nevoită să raţionalizeze energia electrică pe fondul penuriei de cărbune.

Atunci, în pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi au fost nevoiţi să se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorităţi, din cauza unei oferte de cărbune limitate.

Reţeaua electrică din China este în prezent sub presiune datorită inundaţiile devastatoare şi a temperaturilor ridicate care au antrenat o utilizare masivă a aparatelor de aer condiţionat, mari consumatoare de energie, precum şi de reluarea activităţii în a doua economie mondială.

Prețul certificatelor de poluare, mult în urma UE

Luna trecută, China a lansat cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a ajuta la reducerea emisiile poluante. Pentru moment, această piață nu include decât sectorul electricităţii, notează AFP,  dar este cea mai mare la nivel mondial, având în vedere  că peste 2.000 de centrale electrice, responsabile pentru mai mult de patru miliarde de tone de emisii de CO2, vor fi incluse în prima fază a tranzacţiilor.

Cu toate acestea, analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul Chinei, aproximativ 48 de yuani (7,42 dolari) pe tona de CO2, comparativ cu aproximativ 36 de dolari în Uniunea Europeană.

În plus, aceste certificate sunt oferite gratuit, în loc să fie scoase la licitație, existând temeri că firmele nu sunt stimulate să își reducă rapid emisiile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
751 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger