Cauta

Ecologia face prăpăd.Cum se împușcă în picior cea mai mare econonomie a UE

Gigantul energetic german RWE a anunțat că va înceta să mai producă electricitate pe bază de lignit până în 2030 în bazinul carbonifer al Rinului, devansându-și astfel planurile cu opt ani.

Decizia vine în contextul în care guvernul lui Olaf Scholz, care pretinde că se află în fruntea tranziției energetice a Europei, a fost nevoit să prelungească temporar funcționarea mai multor centrale electrice pe cărbune pentru a face față crizei energetice declanșate de invazia rusă în Ucraina.

Faptul că anumite centrale electrice – inclusiv două pe lignit – vor rămâne în funcțiune până în primăvara anului 2024 nu pune sub semnul întrebării obiectivul coaliției de a elimina treptat cărbunele până în 2030.

„Vom pune punct producţiei de electricitate pe bază de lignit în 2030, adică de două ori mai repede decât se preconiza. În criza actuală, contribuim la securitatea aprovizionării în Germania prin majorarea, temporară, a utilizării centralelor noastre pe lignit şi astfel ajutăm la înlocuirea gazelor din producţia de electricitate. În acelaşi timp, investim miliarde de euro pentru a accelera tranziţia energetică şi suntem gata să eliminăm lignitul până în 2030”, a declarat  directorul general al RWE, Markus Krebbert.

Scholz îl are aliat pe Robert Habeck, ministrul Economiei, un ecologist convins.

Dar aceste planuri de prăbușire a industriei cărbunelui sunt privite de economiști drept politici care nu-și au locul în condițiile în care întreaga Europă –  și mai ales Germania, istoric dependentă de gazul rusesc – se confruntă cu o criză energetică de proporții la numai două luni până la iarnă.

În pofida unei cereri mai mari pentru lignit în următoarele 15 luni, grupul RWE a exclus posibilitatea de a deschide noi unități de exploatare minieră.

 

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version