AcasăȘTIRI EXTERNEEcologia face prăpăd.Cum se împușcă în picior cea mai mare econonomie a...

Ecologia face prăpăd.Cum se împușcă în picior cea mai mare econonomie a UE

Gigantul energetic german RWE a anunțat că va înceta să mai producă electricitate pe bază de lignit până în 2030 în bazinul carbonifer al Rinului, devansându-și astfel planurile cu opt ani.

Decizia vine în contextul în care guvernul lui Olaf Scholz, care pretinde că se află în fruntea tranziției energetice a Europei, a fost nevoit să prelungească temporar funcționarea mai multor centrale electrice pe cărbune pentru a face față crizei energetice declanșate de invazia rusă în Ucraina.

Faptul că anumite centrale electrice – inclusiv două pe lignit – vor rămâne în funcțiune până în primăvara anului 2024 nu pune sub semnul întrebării obiectivul coaliției de a elimina treptat cărbunele până în 2030.

„Vom pune punct producţiei de electricitate pe bază de lignit în 2030, adică de două ori mai repede decât se preconiza. În criza actuală, contribuim la securitatea aprovizionării în Germania prin majorarea, temporară, a utilizării centralelor noastre pe lignit şi astfel ajutăm la înlocuirea gazelor din producţia de electricitate. În acelaşi timp, investim miliarde de euro pentru a accelera tranziţia energetică şi suntem gata să eliminăm lignitul până în 2030”, a declarat  directorul general al RWE, Markus Krebbert.

Scholz îl are aliat pe Robert Habeck, ministrul Economiei, un ecologist convins.

Dar aceste planuri de prăbușire a industriei cărbunelui sunt privite de economiști drept politici care nu-și au locul în condițiile în care întreaga Europă –  și mai ales Germania, istoric dependentă de gazul rusesc – se confruntă cu o criză energetică de proporții la numai două luni până la iarnă.

În pofida unei cereri mai mari pentru lignit în următoarele 15 luni, grupul RWE a exclus posibilitatea de a deschide noi unități de exploatare minieră.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
398 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce bine de aia ca totusi produc pana in 2030! Noi ne-am oprit deja. Adica prin cozile de topor care ne conduc am fost opriti sa ne producem necesarul de energie electrica, desi avem si termocentrale, si mine de carbune.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger