AcasăȘTIRI EXTERNEEclipsă totală de Soare, luni, 8 aprilie/ Cum poate fi urmărit fenomenul...

Eclipsă totală de Soare, luni, 8 aprilie/ Cum poate fi urmărit fenomenul în România – LIVE VIDEO

(sursa foto. Facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

Un fenomen spectaculos se va produce luni, 8 aprilie. E vorba despre o eclipsă totală de Soare, vizibilă din America de Nord. Chiar și așa, fenomenul va putea fi urmărit – virtual, prin intermediul Internetului – oriunde în lume.

Astfel că zeci de milioane de oameni se pregătesc să urmărească fenomenul astronomic rar.

Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului, fenomenul nefiind observabil din România sau din Europa.

Umbra Lunii va traversa zone foarte populate și ușor accesibile, așa că această eclipsă totală va fi una dintre cele mai observate eclipse totale de Soare”, potrivit astro-info.ro.

„Eclipsele au o putere specială”

Va începe în Mexic, va traversa Statele Unite şi se va încheia în Canada: luni, milioane de oameni vor urmări o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, relatează AFP.

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA, notează news.ro.

„Eclipsele au o putere specială. Ele îi impresionează pe oameni, care simt un fel de veneraţie pentru frumuseţea Universului nostru”, a subliniat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson.

Eclipsele totale au loc când Luna se află exact între Pământ şi Soare

Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.

Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei.

În jurul unei benzi de 185 de kilometri lăţime a eclipsei totale, locuitorii vor putea vedea o eclipsă parţială.

NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii
De săptămâni întregi, autorităţile americane au insistat asupra instrucţiunilor de siguranţă, în special asupra necesităţii de a purta ochelari speciali atunci când oamenii privesc Soarele, în caz contrar riscând să fie afectaţi grav ochii.

Numeroase evenimente sunt prevăzute în Statele Unite.

NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii, cu imagini de la telescop şi comentarii ale experţilor.

Cum va putea fi urmărită eclipsa și în Europa

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită – virtual – oriunde în lume.

NASA, agenţia spaţială americană, oferă transmisiuni în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei. În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

Dacă vremea va fi bună, NASA ar putea, de asemenea, să împărtăşească imagini ale eclipsei din diferite unghiuri. De asemenea, oamenii pot pune întrebări – şi pot primi răspuns în direct – prin videochat (folosind hashtag-ul #askNASA).

MétéoMédia, canalul de televiziune din Quebec dedicat meteorologiei, va difuza, de asemenea, o emisiune specială la televiziune şi pe canalul său YouTube.

Evenimentul este, de asemenea, unul de înalt interes ştiinţific

Evenimentul este, de asemenea, unul de înalt interes ştiinţific. Trei mici rachete de sondare vor fi lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: să măsoare modificările provocate de întuneric în partea superioară a atmosferei terestre, ionosfera, prin care trec multe dintre semnalele din comunicaţii, potrivit sursei citate.

Coroana solară, stratul exterior al atmosferei Soarelui, devine deosebit de vizibilă în timpul unei eclipse. Aici au loc erupţiile solare, iar steaua galaxiei nostre este în prezent aproape de vârful de activitate (spre deosebire de 2017).

O eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026

Eclipsa poate provoca, de asemenea, un comportament neobişnuit la animale, care sunt sensibile la schimbările de lumină şi temperatură. Cocoşii şi greierii pot începe să cânte, iar păsările ar putea să nu mai zboare. În trecut, au fost văzute chiar girafe care au plecat în galop.

Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite (cu excepţia Alaskăi) va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026

author avatar
Andrei Coman