AcasăȘTIRI EXTERNEEa va fi viitoarea superputere militară a Europei. O nouă supremație se...

Ea va fi viitoarea superputere militară a Europei. O nouă supremație se pregătește pe continent

Ea va fi viitoarea superputere militară a Europei. O nouă supremație se pregătește pe continent / Foto: printscreen

Polonia apelează la contracte majore de armament cu Coreea de Sud pentru a-și stabili supremația în Europa continentală. Motivele sunt de securitate dar și politice, apreciază analiștii.

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș de frontieră din Polonia, omorând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat atât de reacția guvernului de dreapta de la Varșovia, cât și de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul.  Neîncrederea de lungă durată a Poloniei față de tot ce este rusesc și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorarea, de la Bruxelles la Berlin, că Varșovia ar putea face ceva necugetat.

Varșovia construiește cea mai mare forță terestră din UE

Cu toate acestea, în loc să-și piardă cumpătul, Varșovia a fost stoică, punându-și forțele armate în stare de alertă, păstrându-și în același timp „praful de pușcă” până când se va clarifica ce s-a întâmplat. A fost vorba de o rachetă de apărare antiaeriană lansată de Ucraina pentru a se proteja de un atac rusesc, care s-a rătăcit – dar pe teritoriul unei țări NATO –  potrivit primelor concluzii.

Acel calm s-a născut dintr-o realitate simplă care, de ani de zile, a trecut pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are o solidă forță armată și va deveni din ce în ce mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite ideea predominantă în mare parte a Europei, conform căreia războiul convențional este de domeniul trecutului. În schimb, Polonia construiește ceea ce este acum pe cale să devină cea mai puternică forță terestră din UE. Este o schimbare care a rezonat cu aliatul indispensabil al Poloniei, SUA.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continental”, a declarat un înalt oficial al armatei americane în Europa, citând rolul crucial pe care Varșovia l-a jucat în susținerea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice.

În timp ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce ea numește „Zeitenwende”, sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale, analizează Politico.

Ținta de 5% din PIB pentru apărare

Varșovia a declarat că își va crește ținta de cheltuieli pentru apărare de la 2,4% din PIB, la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit anul trecut aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, dezbate dacă poate menține obiectivul NATO de 2% după ce va epuiza un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Este pe drumul cel bun. Polonia are deja mai m ulte tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu un obiectiv de 300.000 de soldați până în 2035, față de cei 170.000 din Germania, în prezent.

În prezent, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 aparțin unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017. Aceștia sunt soldați care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial, au fost considerați o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea milițiilor mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face ca ideea să pară acum mult mai rezonabilă.

Spre deosebire de Germania, care are dificultăți să atragă noi trupe, campania de recrutare a Poloniei captează atenția. „Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, care în prezent lucrează la Consiliul European pentru Relații Externe. „În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”.

Influență politică, umbra lui Trump la Varșovia

Totuși, dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa, aceasta este o altă problemă. Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte din cauza faptului că forțele centriste care domină UE nu au încredere în guvernul polonez, care este controlat de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS).

Lupta continuă dintre Varșovia și Bruxelles cu privire la ceea ce UE consideră a fi nerespectarea de către guvern a normelor democratice și a statului de drept a afectat reputația țării în cadrul blocului comunitar.  „Polonia se află sub povara sa politică din cauza conflictelor interne”, a declarat Gressel, subliniind luptele interne care există chiar și în cadrul PiS cu privire la direcția țării și la cât de departe trebuie mers în compromisul cu Europa.

Cu toate acestea, singurul lucru asupra căruia partidele politice controversate din Polonia pot cădea de acord este necesitatea de a consolida armata. În timp ce preocupările legate de Rusia au stimulat acest impuls, Varșovia este, de asemenea, îngrijorată de fiabilitatea Washingtonului. Spre deosebire de cea mai mare parte a restului UE,  îngrijorarea nu este că Donald Trump va reveni ca președinte, ci că nu va reveni.

În pofida cooperării tot mai profunde dintre armata SUA și cea poloneză pentru a ajuta Ucraina, actuala conducere a Poloniei rămâne neîncrezătoare față de președintele Joe Biden, care, în calitate de candidat, s-a referit la guvernul țării ca fiind „totalitar”.

Coreea de Sud, noul „magazin” de arme

Chiar dacă Washingtonul a salutat promisiunile Poloniei privind cheltuielile pentru apărare, există, de asemenea, întrebări cu privire la faptul că Varșovia va respecta cu adevărat aceste promisiuni, precum și frustrarea că țara se îndreaptă către Coreea de Sud pentru unele dintre cele mai mari achiziții ale sale.

În această primăvară, Polonia a semnat un contract de 23 de miliarde de zloți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – o înlocuire rapidă a celor 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forța sa aeriană este echipată cu avioane americane F-16, iar în 2020 Varșovia a semnat un contract de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă F-35.

Dar punctul central al cheltuielilor sale militare recente a fost Coreea de Sud, cu caare a semnat o avalanșă de acorduri pentru a cumpăra tancuri, avioane și alte arme. Până în prezent, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea de Sud, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize privind tehnologia militară.

Contractele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Dar apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare. În completarea livrărilor imediate, se așteaptă ca, până la mijlocul sau sfârșitul anilor 2020, coreenii să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9.

„Nicio țară occidentală nu dorește să își mărească armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține contractele de armament ale Poloniei, va avea parte de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întreții și să repari echipamentul”, a declarat Cielma.

Atracția Coreei de Sud este pentru că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât alternativele americane și europene și le pot produce într-un calendar strâns. Achizițiile sunt, bineînțeles, o lovitură pentru visele de „autonomie strategică” ale președintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta își imaginează o Europă capabilă să se apere cu arme de producție proprie (foarte probabil franceze…)

Criticile de la Bruxelles au schimbat opțiunile

Dar liderii polonezi nu au ascuns faptul că presiunea exercitată de Europa asupra Poloniei cu privire la reformele sale judiciare controversate și la alte probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de a merge la cumpărături la Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme în alte țări UE, dar trebuie să înceteze războiul lor împotriva Poloniei”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni. „Suntem pregătiți să lansăm oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există un stat de drept în Polonia”.

Varșovia a comandat și elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți, dar acordul a stipulat ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

În timp ce nimeni nu pune la îndoială ambiția cheltuielilor Poloniei, unii se întreabă cu privire la fezabilitatea acestora și la motivele politice care stau la baza acestui impuls. Până în 2035, țara își propune să cheltuiască 524 de miliarde de zloți pentru armată.

O cursă a înarmării pentru electorat?

„Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste tranzacții”, a declarat generalul de armată (r) Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei, un birou prezidențial.

Având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez, mulți suspectează că PiS face aceste investiții militare cu gândul la alegerile naționale de anul viitor, deoarece partidul pierde teren în sondajele de opinie.

Dacă va avea loc o schimbare de guvern, noul cabinet va trebui să pună întrebări dificile cu privire la capacitatea Poloniei de a finanța o expansiune militară atât de mare, a declarat Koziej.  În timp ce economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și este inevitabil să pună presiune pe bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării”, a spus Koziej. „Oricare ar fi planurile, ar fi bine ca acestea să treacă printr-o analiză a ceea ce vor fi condițiile strategice de securitate ale Poloniei după războiul din Ucraina”.

Germania e mulțumită: din nou altcineva duce greul

Germania, între timp, pare să salute consolidarea militară a Poloniei, în ciuda relațiilor bilaterale dificile și a istoriei tulburi dintre cele două țări. Berlinul consideră Polonia ca fiind un tampon care o separă de sfera de influență a Rusiei. Cu cât Polonia are mai multe tancuri și trupe, cu atât Germania va fi mai în siguranță.

„Am impresia că germanii văd următorul hamac”, a spus Gressel, referindu-se la reputația Berlinului de a „sta pe spate și de a se relaxa” în timp ce aliații, în special SUA, fac munca grea în materie de apărare.

author avatar
Tudor Borcea
1.523 afisari

8 COMENTARII

  1. Polonia este o putere economică a Europei. Dacă te uiți cu atenție tot ce e pe rafturi ( alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, aparatură, piese etc ) este din Polonia, bravo lor! Ar fi fost frumos să reușim și noi asta, dar ei erau oricum superiori economic țării noastre și înainte de 1989.

    • E foarte corect ce spuneti. Noi ne inchipuiam ca suntem buricul pamantului, nevand habar ce industrie aveau polonezii (radeam de Fiat 125/6, Polski Fiat). Pe de alta parte, aveau si ei o firma devenita substantiv comun, precum xerox (vola, de la orasul Stalowa Wola). Nu mai zic de cehoslovaci, dar existand Skoda 100 (pt cei mai in varsta) si 120, si era si un brand de mare notorietate, aveam o idee cat de cat.

      • Corect, in 1938 uzinele SKODA erau printre cele mai dezvoltate din Europa, producand armament,, masini etc. Acesta a fost si motivul pt. care Hitler a dorit inglobarea acesteia in Reich. Cehoslovacia a fost singura tara exsocialista care producea automobile sub licenta proprie. Numai amintesc gradul ei de ezvoltare cultural, spiritul, universitar in comparatie cu Romania.Imperiul austro-ungar si-a spus cuvantul in comparatie cu spiritul balcanic care ne caracterizeaza. Vizitati Oradea si apoi comparati cu Bucurestiul .

  2. asta-i planul perfid cu orice tara care se ridica prea mult , este pusa imediat la pamant . cam asta este soarta poloniei . sa vedem germania cum se descurca , sau turcia . trebuie sa fie doar unul care se poate ridica atat cat vrea .

    • Probabil au fost aiuriti ca si ai nostri cu cine stie ce bucati sau altceva de undeva de au luat-o pe drumul asta stupid al inarmarii .

  3. Racheta nu s-a ratacit ci a fost dirijata de ucrainieni pentru a provoca NATO impotriva Rusiei dupa cum doreste mascariciul evreu Zelenski.

  4. Problema este mult mai complicata decât pare le o prima vedere. Polonia este in râcă nu numai cu Rusia, aceasta este ceva mai departe ci mai are socoteli de încheiat cu Ucraina si Germania. Fiind cam ranchiunoși, polonezii nu uita ” întâmplările ” de acum 8o si ceva de ani, când Germania ia cotropit, dar si Rusia. Apoi nu uita ce au făcut ucrainienii lui Banderas si acoliții săi prin lagărele de exterminare din Polonia de atunci, acum unele situate pe teritoriul Ucrainei. Polonia abia așteaptă momentul potrivit sa-si recupereze teritoriile pierdute, in urma tratatului Ribbentrop-Molotov, concretizate in atacarea Poloniei de nemți si ruşi , in septembrie 1939, cedările de teritorii in favoarea URSS, de fapt a RSS Ucraina, la încheierea războiului. Iar Germania nu uita ca ea avea niscai teritorii, cunoscute sub genericul Prusia Orientală, si care acum se afla incorporate in Polonia. Daca Rusia revendica teritoriile care iau aparținut pe vremuri, de ce nu ar face si Polonia, dar si Germania același lucru. Rezultatul va fi o Ucraina mica, mica, precum o furnica, Cu toate umflare in pene ca un curcan înfuriat a actorașului de la Kiev. Polonia folosește lozinca luptei contra lui Putin, pentru a masca adevăratele ei scopuri, refacerea Poloniei istorice, pentru a-si întări puterea militara, secondata de cea economica, politica, sociala, recunoaștere internațională, pentru ași atinge obiectivul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger