Târgul Internațional al industriei de apărare turce, desfășurat la Istanbul, a dezvăluit o serie de noutăți, printre care avioane stealth, transportatoare blindate și drone de ultimă generație.
Avionul TF dezvoltat de Turkish Aerospace este, fără îndoială, bijuteria din coroana unei industrii care este privită pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai importante sectoare ale Turciei.
Va înlocui vechile modele F-4 și F-16 și va deveni operational în 2025.
„Toate sistemele de rachete vor proveni de la companiile naționale Roketsan și Tubitak. Obiectivul final este de a avea o aeronavă 100% turcă, deși inițial va folosi un motor F110”, a precizat Ugur Zengin, responsabilul programului, referindu-se la motorul proiectat de compania americană General Electric Aviation și construit sub licență în Turcia.
De fapt, proiectul TF a prins contur după ce Turcia a fost exclusă de SUA din programul de înzestrare cu avioanele de luptă stealth F-35.
Ankara a fost eliminată din acest program în 2019, pentru că a cumpărat sisteme rusești de apărare antirachetă S-400, despre care SUA au pretins că amenință dispozitivele F-35.
Turcia găzduiește târgul de apărare din doi în doi ani din 1993, iar anul acesta au participat peste 1.200 de standuri expoziționale din 53 de țări, potrivit Al Jazeera.
“Industria de apărare turcă a continuat să se întărească chiar și în condițiile Covid-19. Acum este timpul să arătăm puterea noastră întregii lumi”, a declarat Murat Ikinci, directorul general la Roketsan, cel mai mare furnizor de rachete pentru armata turcă și un jucător cheie în programul spațial al Turciei.
Valoarea proiectelor de apărare a crescut de la 5,4 miliarde de dolari în 2002 la 55,8 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Direcției Industriilor de Apărare a guvernului, în timp ce exporturile de apărare și aerospațială au crescut de la 248 milioane de dolari la 3,1 miliarde de dolari între 2002 și 2019.
De asemenea, dronele de lupă ale Turciei a atras privirile lumii: Qatar, Ucraina, Maroc, Azerbaidjan, Tunisia și țările NATO au cumpărat UAV-uri armate, a căror eficiență a fost dovedită în Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.