AcasăȘTIRI EXTERNEDușmanul lui Putin, găsit mort în fața casei sale din Washington. Legătura...

Dușmanul lui Putin, găsit mort în fața casei sale din Washington. Legătura lui Dan Rapoport cu Ivanka Trump

dan rapoportDușmanul exilat al lui Putin, găsit mort în fața casei sale din Washington. Legătura lui Dan Rapoport cu Ivanka Trump

Un cunoscut om de afaceri leton care trăia în SUA, acolo unde se pare că a fugit după ce l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin, a fost găsit mort în fața locuinței sale, aflate într-un cartier de lux din Washington DC.

Dan Rapoport, în vârstă de 52 de ani, a fost descoperit duminică, 14 august, întins pe trotuar, cu puțin înainte de ora 21.00, potrivit Poliției. Oamenii legii au spus că au făcut descoperirea sumbră după ce au răspuns la un apel despre un „sinucigaș”.

Dan Rapoport s-ar fi sinucis

Vestea morții lui a fost raportată pentru prima dată de Yuniya Pugacheva, fostul editor al revistei Russian Tatler, care a susținut într-o postare pe canalul ei Telegram că Rapoport s-a sinucis. Câinele său – un pui de rasă mixtă pe nume Boy – a fost localizat într-o zonă din apropiere, în parc, cu un bilet de adio și bani asupra sa.

Pugacheva a susținut că l-a văzut ultima oară pe Rapoport, un bancher de investiții și fost coproprietar al popularului club de noapte din Moscova Soho Rooms, în luna mai, la barul Connaught din Londra, unde a spus că se afla, „ca întotdeauna, în compania tinerelor femei”, după ce soția lui l-ar fi părăsit, potrivit New York Post.

Soția sa neagă sinuciderea

Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat, pentru grupul rus de presă RBC, că acesta a murit la Washington, dar nu a oferit detalii despre cauza decesului. Departamentul de Poliție Metropolitană din Washington (MPD) a transmis Newsweek un raport de deces, datat 14 august, și a precizat că acest caz rămâne în continuare sub „investigație activă”, deși nu se suspectează momentan comiterea unui act criminal.

I-a închiriat o casă Ivankăi Trump

Dan Rapoport, un critic de origine letonă al lui Putin, a deținut cândva o casă ce a fost închiriată de Ivanka Trump. The New York Times relata, în ianuarie 2017, că Ivanka Trump plănuia să își mute familia într-o vilă din zona Kalorama din Washington, deși preciza că nu era clar dacă fiica fostului președinte american a închiriat-o direct de la Rapoport sau de la un alt proprietar.

Rapoport s-a născut în Letonia, când statul baltic era încă parte din Uniunea Sovietică. În 1980, familia sa a emigrat în SUA după ce i s-a acordat azil politic. În 1991, Rapoport a absolvit Universitatea din Houston, iar după destrămarea Uniunii Sovietice, s-a mutat în Rusia pentru a urma o carieră ca bancher de investiții.

Dan Rapoport a criticat regimul Putin

Rapoport a părăsit Rusia în 2012 din cauza sprijinului său pentru disidentul Alexei Navalny – care în prezent ispășește o pedeapsă într-o închisoare de maximă securitate – și s-a întors în SUA cu prima sa soție, un model pe nume Irina.

Soții Rapoport s-au stabilit într-o casă impunătoare, de milioane de dolari, în Kalorma din capitala americană. În 2016, Rapoport a vândut proprietatea lui Jared Kushner și Ivankăi Trump, care au sosit la Washington pentru a se alătura administrației lui Donald Trump.

Rapoport, care pe atunci era divorțat, s-a mutat la scurt timp după aceea la Kiev, Ucraina, unde și-a cunoscut a doua soție, Alena, medic. Rapoport a apărut ca un susținător ferm al independenței Ucrainei și a criticat anexarea Crimeei de către Putin.

author avatar
Andreea Vlad