AcasăȘTIRI EXTERNEDuș rece de la Moscova după schimbul Brittney Griner-Viktor Bout. Declarațiile Kremlinului...

Duș rece de la Moscova după schimbul Brittney Griner-Viktor Bout. Declarațiile Kremlinului – VIDEO

Duș rece de la Moscova după schimbul Brittney Griner-Viktor Bout. Declarațiile Kremlinului - VIDEO / Foto: printcreen

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, relațiile dintre Rusia și SUA rămân într-o „stare deplorabilă”, chiar după ce traficantul de arme Viktor Bout a sosit joi în Rusia, iar baschetbalista Brittney Griner a aterizat, vineri, în Statele Unite.

Kremlinul a subliniat vineri că schimbul de deținuți între SUA și Rusia, în care au fost implicați baschetbalista americană Brittney Griner și fostul traficant de arme Viktor Bout, nu a pus capăt „crizei” dintre cele două țări.

„Este incorect să tragem concluzii ipotetice”

„Aceste negocieri au fost doar despre schimb, este probabil incorect să tragem concluzii ipotetice spunând că acesta ar fi un pas spre o ieșire din criza prin care trec relațiile noastre bilaterale în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Relațiile noastre bilaterale sunt încă într-o stare deplorabilă”, a adăugat el, într-un interviu acordat presei ruse Izvestia.

Potrivit lui Dmitri Peskov, „principalul rezultat” al schimbului, care a avut loc joi, „este că un cetățean rus care a fost prizonier al americanilor timp de 14 ani, în mod absolut ilegal, a putut să se întoarcă în țară”, notează Le Figaro.

Brittney Griner, în vârstă de 32 de ani, care a fost arestată în Rusia în februarie pentru trafic de canabis, și Viktor Bout, în vârstă de 55 de ani, care ispășea o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din SUA, au fost schimbați pe un aeroport din Emiratele Arabe Unite.

Un oficial american de rang înalt a declarat că discuția cu Moscova a rămas concentrată pe eliberarea lui Brittney Griner, iar SUA a transmis acest lucru în mod clar Ucrainei și altor aliați.

Brittney Griner a aterizat vineri dimineață în Texas, după ce a fost eliberată dintr-o închisoare rusă în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, potrivit unor imagini difuzate de CNN și Fox News.

Victor Bout a sosit în Rusia joi seara. Ulterior, la sosirea la Moscova, a fost întâmpinat de familia sa, potrivit imaginilor difuzate de canalul de știri Rossiya 24. „M-au trezit în miez de noapte și mi-au spus să îmi fac bagajele. Nu a existat nicio informație clară în prealabil”, a spus el. „Am ajuns aici, ăsta e cel mai important lucru”

Americanii și rușii se acuză reciproc că își rețin cetățenii respectivi în scopuri politice. În ultimii ani au avut loc mai multe schimburi de deținuți.

author avatar
Tudor Borcea