AcasăȘTIRI EXTERNEDurerile de cap post-Brexit

Durerile de cap post-Brexit

Acordul privind relația viitoare între Marea Britanie și Uniunea Europeană a fost convenit cu doar câteva zile înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie. Cu toate acestea, chiar dacă documentul are  1.246 de pagini, o mulțime de domenii politice nu au fost incluse în negocieri.

European union and British Union jack flags flying together Brexit concept

Politico a alcătuit o listă de probleme nerezolvate în diverse sectoare și cum vor afecta cetățenii de pe ambele părți ale Canalului Mânecii.

Comerț și controale vamale

Testul real pentru noile acorduri comerciale transfrontaliere abia începe, deoarece traficul s-a reluat treptat după pauza de sărbători. Dar marii comercianți cu amănuntul, precum Marks & Spencer în Franța și Tesco în  Irlanda de Nord au raportat deja lipsuri pe rafturile lor. Robert Hardy, un înalt oficial vamal din Marea Britanie, s-a plâns de „o penurie imensă” de agenți vamali și de procese birocratice care sunt greu de înțeles chiar și de către experți.

Medicamente, sănătate

Marea Britanie a convenit separat să accepte testarea pe loturi a medicamentelor făcute în UE, dar UE nu a făcut același lucru. Mai general, Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) este acum responsabilă pentru aprobarea acestora, dar nu este clar ce relație va avea MHRA cu Agenția Europeană a Medicamentului.Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la o posibilă creștere a penuriei de medicamente, deoarece transportatorii preferă alternative mai lungi față de ruta Dover-Calais pentru a evita întârzierile vamale. Și efectul noilor legi privind imigrația  ar trebui să aibă un impact asupra sectoarelor de sănătate și asistență socială, ambele având un număr semnificativ de resortisanți ai UE în rândurile lor. Există deja o viză specială pentru lucrătorii din domeniul sănătății care necesită un salariu minim de 20.480 lire sterline pe an. Cu toate acestea, lucrătorii de îngrijire nu sunt incluși în schemă, iar sectorul, care a fost afectat în mod semnificativ de pandemia de coronavirus, se poate confrunta cu dificultăți în recrutarea unui personal suficient din Regatul Unit.

Formalități vamale

De ambele părți ale Canalului, există companii care se simt complet nepregătite pentru documentație și costuri suplimentare legate de controalele vamale. În timp ce porturile s-au dovedit destul de pustii în primele câteva zile ale anului 2021, numărul traficului a fost, de asemenea, foarte scăzut față de mișcările obișnuite și există temeri că haosul la frontieră ar putea apărea pe măsură ce volumele vor crește. Efectul compus al birocrației și al blocajelor lungi la frontieră ar putea convinge unele companii de transport – în special cele mai mici – să își mute operațiunile în altă parte.

Securitate, date, schimb de informații

Viitorul acord de relații prevede aranjamente „ambițioase” pentru „schimburi în timp util, eficiente, eficiente și reciproce” de date, cum ar fi informații despre cazierul judiciar, ADN, amprente și înregistrarea vehiculelor, în ciuda faptului că Marea Britanie a pierdut accesul la bazele de date ale UE. Acest lucru ar putea contribui la atenuarea unora dintre pierderi, dar nu este clar cum se va rezolva partajarea datelor. Între timp, Marea Britanie și Spania negociază un acord bilateral de securitate și apărare care să acopere aspecte precum lupta împotriva jihadismului, securitate cibernetică și misiunilor militare comune. Negociatorii din UE și Marea Britanie au, de asemenea, încă șase luni pentru a încheia un acord pentru a permite fluxului liber de informații digitale să continue peste Canal. Până în vară, Marea Britanie va fi tratată ca și cum ar fi încă parte a blocului de 27 de țări din motive de protecție a datelor. Oficialii spun că sunt aproape de un așa-numit acord de “adecvare a datelor”, care ar da regimului de confidențialitate al Regatului Unit ștampila de aprobare din partea Comisiei Europene. Însă  există mai multe probleme nerezolvate, inclusiv modul în care agențiile de securitate națională din Marea Britanie accesează datele UE și ce fac oficialii britanici cu acestea.

Energie

Capitolul privind energia expiră la 30 iunie 2026, cu excepția cazului în care atât UE, cât și Marea Britanie convin să prelungească acordul anual. Așadar, în timp ce negocierile pentru acordul din 2020 s-ar putea încheia, cele pentru 2026 abia încep. Marea Britanie a ieșit acum din piața internă a energiei din UE, ceea ce înseamnă că nu mai are acces la instrumente de tranzacționare zilnice sau intraday care fac schimburile mai rapide și mai ieftine. Consumatorii se vor confrunta cu facturi de energie electrică care se așteaptă să fie cu 2-5% mai scumpe, în timp ce comercianții de energie vor trebui să se ocupe de noi documente pentru fiecare schimb efectuat. Marea Britanie a ieșit, de asemenea, din Rerțeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru electricitate și gaze  (ENTSO-E și ENTSO-G) – principalul loc în care interacționează operatorii de sisteme de transport – și  Agenția UE pentru Cooperarea Reglementatorilor Energetici (ACER).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger