AcasăȘTIRI EXTERNEDupă Ucraina, hackerii lovesc Canada. Cyberatac masiv la Ministerul de Externe

După Ucraina, hackerii lovesc Canada. Cyberatac masiv la Ministerul de Externe

După Ucraina, hackerii lovesc Canada. Cyberatac masiv la Ministerul de Externe

Site-ul Ministerului Canadian de Externe este inaccesibil din 19 ianuarie, la câteva zile după atacul cibernetic asupra ministerelor din Ucraina, pe care Kiev îl atribuie Rusiei.

Ministerul canadian al Afacerilor Externe a fost ținta unui atac cibernetic major, au confirmat luni, 24 ianuarie, agențiile federale de securitate cibernetică din Canada.

Infrastructura critică, amenințată de Rusia

Atacul, care a avut loc miercuri, 19 ianuarie, este important: o parte a site-ului ministerului încă nu era accesibilă luni seara. Într-o declarație, Secretariatul Consiliului Trezoreriei al Canadei a declarat că serviciile online pentru diplomați se numără printre funcțiile încă afectate.

În urma acestui atac, Centrul canadian pentru securitate cibernetică (CCC) a avertizat că infrastructura critică din țară ar putea fi ținta atacurilor cibernetice, în special din Rusia. Cu toate acestea, agențiile federale au declarat luni că nu știu de unde a venit atacul, scrie Le Point.

„În acest moment, nu există niciun indiciu că alte departamente au fost afectate de acest incident”, a comunicat Consiliul, care indică faptul că „Guvernul canadian se confruntă cu amenințări cibernetice continue și persistente în fiecare zi”.

„Atacuri direcționate” ale „actorilor externi”

Ele „pot rezulta din vulnerabilități ale sistemului sau ale aplicațiilor sau din atacuri deliberate, persistente și direcționate, ale unor actori externi pentru a accesa informații”, se mai arată în conunicat.

Tensiunile cresc în jurul Ucrainei, despre care occidentalii cred că este amenințată de o invazie rusă. În ultimele zile, Kievul a susținut că are „dovezi” ale implicării Moscovei într-un atac cibernetic de mare amploare care a vizat mai multe site-uri guvernamentale ucrainene. Kremlinul a negat orice implicare a Rusiei.

 

author avatar
Tudor Borcea